Škole za Afriku – više od 10 milijuna djece u Etiopiji nema pristup obrazovanju

0
193

Cilj je programa osigurati kvalitetnije školovanje našim vršnjacima u Africi

Prije nekoliko dana naši su učenici i djelatnici  pokazali su da znaju što je to solidarnost i iskazali su se  donirajući novac za kolače koje su pripremile bake i majke naših učenika. Taj novac, više od 400 eura, bit će uplaćen za djecu Etiopije koja nemaju sreće da poput nas  žive u zemlji u kojoj je za svu djecu osigurano besplatno osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

Da bi djeca mogla pomagati djeci, dosjetili su se u organizaciji UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) te su 2004. osmislili program kojeg su nazvali Škole za Afriku. U program je zasad uključeno 27 zemalja, a naša zemlja  uključila se 2008. Otad su učenici hrvatskih škola za djecu iz Ruande, Etiopije i Burkine Faso prikupili više od 6 milijuna kuna.  

Našoj školi je ovo peti puta da sudjeluje u ovom plemenitom projektu. Tom je projektu cilj osigurati kvalitetnije školovanje za naše vršnjake kojima su škola i klupa tek daleki san. Prema podacima UNICEF-a u Africi ima preko 38 milijuna djece koja nemaju priliku za obrazovanje. U Etiopiji, jednoj od najsiromašnijih Afričkih zemalja, više je od 10 milijuna djece koje nemaju priliku školovati se, a čak 15.7 milijuna djece u 2022. trebalo je hitnu humanitarnu pomoć.

Aktivnosti poput ove, kojom smo donacijama za kolače pomagali vršnjacima iz Etiopije, bit će još ove školske godine u našoj školi, a da biste znali kako žive djeca u Etiopiji i Burkini Faso i koliko im je važna naša pomoć  pogledajte filmove ispod teksta. /Ines Martinek, 7. a, foto: UNICEF/