Osmaši posjetili Park prirode Papuk

0
143

Svima koji vole izazove preporučamo Adrenalinski park Duboka i šetnju Papukom

U Adrenalinskom parku Duboka osmašima je doista porastao adrenalin. Bilo je to jučer prilikom terenske nastave u Parku prirode Papuk. Taj je dio boravka na Papuku nama učenicima bio je najuzbudljiviji. Za svladavanje različitih prepreka na poligonu smještenom u šumi treba vještine i koncentracije, a kad se spuštaš malim sanjkama zip lineom kao da imaš krila. Hrabre su bile i naše razrednice koje su uspješno svladale višu razinu na poligonima, naravno uz naše gromoglasno bodrenje.

Svima koji vole izazove preporučamo Adrenalinski park Duboka i šetnju Papukom. Uživali smo razgledajući Park prirode Papuk, iako je povremeno bilo i malo naporno je jer šuma prilično strma pa treba snage  za penjanje uzbrdo, ali i za spuštanje nizbrdo.  Posjetili smo i samo srce Parka, kako nazivaju Jankovac. Ta se gorska dolina  nalazi na 475 metara nadmorske visine. Zbog svojih prirodnih ljepota 1955. proglašena je zaštićenom Park – šumom. U Jankovcu se nalazi i veličanstveni slap Skakavac, visok 35 metara.

Naša turistička pratiteljice govorila nam je geološkom profilu Jankovca, o biljkama koje rastu ondje, drveću i životinjama. Između ostalog, zapamtili smo da ponor Uviraljka omiljeno mjesto za zimovanje šišmiša. Zabilježeno je da je čak 11 različitih vrsta šišmiša provodilo zimu u ponoru Viraljka.

Zanimljivost koju smo zapamtile je i da je božikovina, kojom se kuće ukrašavaju za Božić, otrovna za ljude, ali ne i za životinje. Obilazeći Jankovac posjetili smo i mjesto gdje je nekad bila staklana. Doznali smo da je ta lokacija bila pogodna zbog bukovih šuma jer se u proizvodnji stakla koristio pepeo dobiven od bukova drveta.

Nakon šetnje, snagu za napore u Adrenalinskom parku dobili smo na ručku. Još više od tog ručka, uvečer nas je razveselio neplanirani posjet McDonaldsu. /Barbara Dvečko 8.a, Lucija Vukoić 8.a; foto: B.D.; L.V./