Hrvati su autori prve pametne aplikacije o najubojitijoj životinji – komarcu

0
235
Preslika aplikacije Mosquito Alert

Zbog klimatskih promjena komarci migriraju pa sad i u Hrvatskoj imamo tigrastog komarca prenositelja groznice zapadnog Nila

Ukoliko ste među onima koji misle da su najubojitije životinje morski pas, nilski konj ili lav, pogriješili ste. Ustvari najubojitija životinja je komarac jer  zbog uboda ovog sićušnog insekta godišnje umire između pola i dva milijuna ljudi, a oboli njih oko 200 milijuna. To smo doznali slušajući profesora Branimira Hackenbergera Kutuzovića u emisiji Klimatske promjene Prvog programa Hrvatskog radija.

Hackenberger Kutuzović je profesor na Sveučilištu u Osijeku i u spomenutoj emisiji rekao je i da  zbog klimatskih promjena komarci mijenjaju staništa. Zbog seljenja komaraca sad i mi u Hrvatskoj imamo tigrastog komarca koji nam je donio groznicu zapadnog Nila, bolest koja je nekad bila karakteristična za Aziju i Afrkiku.  Još neke od opasnih bolesti koje prenose različite vrste komaraca su maladija, dengue, chikungunya, Zika virusne infekcije te Usuta virus.

Tigrasti komarac sad je i kod nas postao najraširenija vrsta, a njemu ne treba puno vodenih površina već mu je dovoljna vlaga. Dovoljna mu je vlažna mahovina ili tlo. Zahvaljujući klimatskim promjenama promijenilo se i vegetacijsko razdoblje pa sad komarce imamo od veljače do studenog, a ne kao prije od travnja do rujna.  Ovisno o vrsti, u jednom izlijeganju ženka komarca proizvede od 70 do 150 jajašaca, a izlijeganje može izvršiti 4 do 7 puta godišnje.  

Komarac – izvor: Wikipedija

Osječko područje jedno je od onih gdje ima puno komaraca pa je to i bio  poticaj da osječko Sveučilište u suradnji s Institutom Ruđer Bošković osmisli aplikaciju za komarce. Aplikacija se zove Mosquito Alert, besplatna je i može se nabaviti preko Google Playa. Nastala je kroz europski projekt ‘Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama’, a voditelj projekta je profesor Hackenberger Kutuzović.

Ri portal piše da aplikacija koristi  algoritme umjetne inteligencije te je prva takva APLIKACIJA  za komarce u svijetu. Učit će iz novih podataka koje će korisnici unositi u nju. Što će više podataka biti u aplikaciji, ona će postati preciznija. Koristeći aplikaciju korisnici mogu pridonijeti proučavanju i praćenju komaraca, a aplikacija nudi kako tretirati komarce na pojedinim područjima da bi to bilo učinkovito. Može izračunati i cijenu tretiranja, a daje i uvid u provedene tretmane. /Lucija Srbljinović, 8. a; foto: Wikipedija/