Policija opet u našoj školi zbog vrijeđanja na internetu

0
818

Novi slučaj uključuje čak i prijetnju ubojstvom

Policiji je ovih dana prijavljen novi slučaj vrijeđanja na internetu u kojem su akteri učenici naše škole. Vrijeđanje jedne naše učenice odvijalo se putem društvene mreže TikTok, a policijske djelatnice jučer su u školi predočile preslike vrlo ružnih uvreda  te čak i prijetnju ubojstvom.

Policija istražuje slučaj, a sve bi moglo završiti i prijavom obitelji počinitelja Centru za socijalni rad, što može u konačnici dovesti i do izdvajanje djeteta iz obitelji. O ovom slučaju odlučili smo pisati zato što smatramo da probleme ne treba gurati pod tepih već učenici, učitelji i roditelji  moraju o problemima razgovarati i nastojati ih riješiti. Zlostavljanja na internetu treba prijavljivati i policiji jer samo ukoliko se ukaže na slučaj on može biti riješen. Nažalost, djeca se često ne obrate ni roditeljima, niti nastavnicima te trpe zlostavljanja, a posljedice mogu biti tragične. Zato je pohvalno što je ovaj aktualni slučaj prijavljen policiji.

Na probleme vezane uz sigurnost na internetu prošle školske godine nismo upozoravali samo  učenike, već smo o tom problemu razgovarali i s roditeljima na roditeljskim sastancima. Od roditelja smo zatražili suradnju predlažući im i različite mogućnosti kontrole djece pri korištenju društvenih mreža i drugih sadržaja na internetu. Jedno od važnih upozorenja na tim roditeljskim sastancima odnosilo se i na dobno ograničenje za pristupanje društvenim mrežama. Sve djeci atraktivne društvene mreže: TikTok, Snapchat i Instagram imaju dobno ograničenje 13 godina, odnosno djeca im ne bi trebala pristupati prije 13 godina. Isto važi i za Facebook kojeg djeca sve manje koriste. Unatoč postavljenoj dobnoj granici, sve spomenute društvene mreže djeca vrlo često koriste ranije, a izgleda da su i akteri spomenutog događanja mlađi od 13 godina.

U nedavno donesenom školskom kurikulumu planirano je da će se ove školske godine provoditi edukacije roditelja. Ovaj slučaj još je jednom pokazao je da su one nužne i nadamo se da će  roditelji biti zainteresirani doći na novu seriju radionica. /Stojanka Lesički, odgovorna urednica Klinčeka/