Filmski festivali – pohvala za “Stribor”, nagrada za “Ne budite lijeni”

0
363
Ema Pacur i Ines Martinek

Naši filmovi uspješno su se predstavili na 11. Smotri hrvatskog školskog filma i 61. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održanim u Zagrebu od 5. do 8. 10. Animirani “Stribor” jedan je od 12 filmova koje je pohvalilo povjerenstvo Smotre (na Smotri nema nagrada), a “Ne budite lijeni” nagrađen je drugom nagradom stručnog ocjenjivačkog suda u kategoriji TV reportaže. U obrazloženju nagrade članovi stručnog ocjenjivačkog suda istaknuli su slijedeće: “Mladi autori ove reportaže poveli su nas na uzbudljivo putovanje nepoznatim predjelima koji su nam najčešće nevidljivi. Pokazali su nam ogoljenu istinu o tome kako školske klupe i stolci izgledaju – s donje strane, tamo gdje generacije učenika godinama ostavljaju prežvakane žvakaće gume! Hvale vrijedna akcija škole, pohvalna reakcija učenika koji su se potrudili ukloniti okamenjene žvakaće, doveli su do nastanka nadasve zanimljivoga filma”.

Maja Flego, članica stručnog ocjenjivačkog suda i Ema Pacur
Animirani film “Stribor” publici je predstavila Ines Martinek

Na festivalima je bilo nekih filmova koji nam se nisu svidjeli, ali je bilo daleko više onih koji su bili vrlo zanimljivi. Od igranih filmova osobito su nam se svidjeli “Film noir”, “Crvenkapica: Kako je bakica sredila vuka” i “Elizabeta II”. “Film noir”  imitira filmski žanr spomenut u naslovu, a detektiv ustvari  rješava problem nestanka petica i to s puno humora.  “Crvenkapica…” je moderna verzija te bajke u kojoj baka ne treba spas već ona “sredi” vuka. “Elizabeta II” je krimić u kojem detektivska ekipa rješava zamršeni slučaj ubojstva, istodobno nam pokazujući mnoštvo divnih lokacija otoka Šipana. U kategoriji TV reportaže osobito nam se svidio film “Portugal” koji je bez riječi, koristeći se samo slikom i glazbom prikazao ljepote Portugala. Svi filmovi prikazani na Smotri i Reviji dostupni su još tjedan dana na ovoj POVEZNICI pa vas pozivamo da ih pogledate. Učenike, roditelje i učitelje posebno pozivamo da pogledaju film “Idealni jelovnik” (druga projekcija) jer govori o bacanju školskih obroka, problemu koji je aktualan i u našoj školi.

Gledajući filmove na ukupno 8 projekcija naučile smo da sve može biti filmska tema samo treba naći zanimljiv način da je se prikaže. To je na  okruglom stolu Smotre istaknuo i filmski snimatelj član povjerenstva Silvestar Kolbas, rekavši da sama tema ne jamči uspjeh. – Važno je kako je tema ispričana – rekao je Kolbas, dodavši da filmovima treba dati autorski pečat. Nama filmašima činio nam se važan odgovor članova povjerenstva Smotre na pitanje što je najvažnije kod snimanja dokumentarnog filma. Svi članovi Povjerenstva istaknuli su da snimamo kad želimo neku svoju ideju prenijeti i podijeliti s drugima. To je ustvari pravilo koje  vrijedi za sve filmske rodove.  – Kad znate što želite poručiti onda ćete znati i što snimiti, gdje postaviti kameru, kakav plan izabrati odnosno kako vizualizirati film – naglasili su članovi povjerenstva montažer Slaven Zečević i redatelj Neven Hitrec. Članica povjerenstva Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica Škole animiranog filma Čakovec, posebno je pohvalila autore koji su  iskoristili animiranu formu da bi ispričali priču o nekoj povijesnoj ličnosti.  

Tijekom našeg boravka u Zagrebu imali smo priliku upoznati filmaše iz brojnih filmskih grupa i klubova. Najviše njih upoznali smo na speed dateu na pozornici  Dječjeg kazališta Dubrava, no žao nam je što sličnih aktivnosti zajedničkog druženja nije bilo više. Nedostajalo nam je i zajedničko upoznavanje Zagreba, ali to smo djelomično nadoknadili u vlastitoj režiji. /Ines Martinek 7.a; Ema Pacur, 7.c; foto: S. L./

222 i 322

Ove godine Smotra i Revija održavale su se istovremeno, a objedinjene su i prijave što je rezultiralo velikim brojem prijava na oba festivala. Na Smotru je prijavljeno 222 filma, a selektirano je njih 38, dok su na Reviju  filmove mogu prijavljivati i klubovi. Ukupno je na Reviju prijavljeno čak 322 filma, a selektirano je njih 73. Animirani film “Stribor” bio je pozvan na oba Festivala.