Svemirski turisti ne mare za zagađivanje okoliša i klimatske promjene

0
219
Izvor: pexels-pixabay

Turistička putovanja u svemir koštaju milijune dolara

Zemlja smo koja velikim dijelom živi od turizma i poznato nam je da pojam turizam podrazumijeva rekreaciju i odmor kao posljedice  putovanja u neko mjesto različito od mjesta našeg boravka. No, tehnologija već omogućuje i svemirski turizam, ali takva vrsta  turizma dostupna je samo  najbogatijim  ljudima na našoj planeti Zemlji. Svemirska putovanja koštaju milijune dolara, a poznat je podatak  da je u travnju 2022. za komercijalni let do Međunarodne svemirske postaje (ISIS) svaki od trojice putnika platio po 55 milijuna dolara. Oni su u svemirskoj orbiti boravili 8 dana i putovali su SpaceX Dragon kapsulom.

U prosincu 2021. japanski milijarder Yusaku Maezawa, također je putovao do Međunarodne svemirske postaje. Tportal piše da je tamo boravio 12 dana. Koliko je platio nije točno poznato, no također se špekulira s iznosom od oko 50 milijuna dolara. Ovaj japanski bogataš sprema se i na putovanje oko Mjeseca. On bi navodno trebao postati prvi privatni putnik do Mjeseca kojeg su još davne 1961. posjetili Neil Armstrongom, Michael Collins i Buzz Aldrinom, članovi američkog Apolo 11. No, oni tamo nisu bili turisti već su sudjelovali kao članovi znanstveno istraživačkog projekta i to je sasvim druga priča.

Kad smo se već dotakli povijesti putovanja u svemir valja spomenuti i da je prvi čovjek u svemiru bio Rus Jurij Gagarin. On je 12. travnja 1961. proveo oko 108 minuta u orbiti u ruskoj letjelici Vostok 1, a njegovo je putovanje također bilo dio znanstveno istraživačkog projekta. Povijest bilježi i da je prvi svemirski turist bio bogati Amerikanac Dennis Tito koji je  2001., s ruskom tvrtkom za komercijalne letove MirCorp boravio na ISS-u 12 dana plativši za taj turistički užitak 20 milijuna dolara. 

Svemirski letovi imaju 100 puta veći ugljični otisak nego let avionom

Izvor: pexels-spacex

O ovoj  temi odlučili smo pisati jer se ovaj tjedan obilježava Svjetski tjedan svemira, a ovogodišnja tema je “Svemir i poduzetništvo”. Članak uvrštavamo u eko rubriku zato što želimo naglasiti da ova vrsta turizma ima štetan učinak na našu klimu. Portal Cimeraj piše da su stručnjaci  izračunali da svemirski letovi ostavljaju 100 puta veći ugljični otisak nego let avionom na duge udaljenosti. Stručnjaci su usporedili i let rakete s najvećom termoelektranom u Velikoj Britaniji i zaključili da raketa ispušta 10 puta više štetnih dušikovih oksida. Kako rakete ispuštaju čestice čađe na znatno većim visinama nego avioni te su čestice 500 puta pogubnije za zagrijavanje Zemlje nego one u blizini tla.

No, bogataši koji si mogu priuštiti zadovoljstvo da putuju raketom u svemir ne mare za zagađivanje okoliša i klimatske promjene. Srećom, o tom su problemu počeli razmišljati znanstvenici. Jedan od njih je i Robert Ryan, član istraživačkog tima sa Sveučilišta u Londonu koji ističe da je treba hitno razviti ekološke propise kako bi se ublažila šteta od svemirskog turizma. /Barbara Dvečko, 8. a; foto: Pexels/