Na Erasmus+ mobilnosti u Rumunjskoj upoznali smo Deltu Dunava

0
649

O svojim avanturama i dojmovima iz Galatija pišu sudionice posljednje mobilnosti S.O.S. projekta

Različite situacije koje možemo nazvati avanturističkim ili neuobičajenim sastavni su dio svake Erasmus+ mobilnosti, a takvih je bilo i na ovoj  posljednjoj mobilnosti S.O.S. projekta održanoj u  rumunjskom gradu Galatiju od 15. do 19. svibnja.

Što se ovih neuobičajenih situacija tiče, na ovoj mobilnosti najviše su se događale našoj Barbari. U adrenalinskom parku imala je problem sa spuštanjem  ziplineom pa su joj zaposlenici parka morali doći u pomoć i sigurno je spustiti. U tom parku zaradila je i blagi udarac ljestvama u glavu, ali i to je prošlo dobro, samo s malom ogrebotinom.

Treća, ne baš uobičajena situacija nije se desila samo Barbari već i Luciji, a odigrala se na povratku s mobilnosti na aerodromu u Zagrebu. Nakon što su svi dobili prtljagu, njihovih kovčega nije bilo. Suze su već krenule i baš u trenutku započinjanja postupka prijave na šalteru za izgubljenu prtljagu, platforma s trakom na koju  izlazi prtljaga ponovno se pokrenula i na njima su osvanuli i njihovi kovčezi.

Pred zgradom parlamenta u Bucharestu

Nedavno preuređena škola miriše po novom

Avanturistička situacija za nas sve bila je vožnja brodom po Delti Dunava. U gotovo trosatnoj vožnji kroz drugu najveću deltu u Europi povremeno smo se vozili i kroz vrlo uske  kanale obrasle visokim  trskom i drvećem tako da su grane drveća ponekad udarale u naš čamac. Vozeći se kroz te rukavce  činilo nam se kako bismo se mogli izgubiti, no laknulo nam je kad je naš skiper rekao da je rođen u Delti i da je tu proveo djetinjstvo s roditeljima koji su se bave ribarstvom. Vozeći se Deltom imali smo prilike vidjeti jako puno bijelih i žutih lopoča, brojne vrste ptica, a u jednom trenutku i ribu koja je iskočila iz vode. To je zabilježeno i na videu jer je Valerija baš u tom trenutku snimala prolazak drugih čamaca s ostalim sudionicima mobilnosti.

Dobra atmosfera nakon vožnje brodom nastavila se i nakon ručka kad smo se svi pridružili plesu pred restoranom. Druga prilika za ples bila je u četvrtak navečer na druženju povodom dodjele certifikata. Većina nas  baš se naplesala uz dobro izabrane skladbe našeg DJ, inače bivšeg učenika škole naših domaćina. Njihova škola zove se ” STEFAN CEL MARE” i sva je mirisala po novom jer nedavno je obnovljena i u njoj su  sve klupe i sav ostali školski namještaj posve novi.

Njihova školska zgrada odudara od ostalih zgrada  koje djeluju prilično oronulo. Većina ih izgleda kao da su građene 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Čuli smo da je tada u Galatiju izgrađeno najviše zgrada zbog potrebe za smještajem radnika čeličane. Njihova je čeličana  u to doba bila jedna od najvećih u Europi te je zapošljavala  oko 50.000 radnika.

Osjećale smo se sigurno unatoč blizini Ukrajine

Avanturom bismo mogli nazvati i boravak u obiteljima naših domaćina, ali i te su avanture, u stanovima znatno manjim od kuća u kojima živimo,  dobro završile. Uklopile smo se i imale dobar odnos s našim ljubaznim domaćinima, a oni su naše dobro ponašanje nagradili različitim poklonima i odlascima na šetnje i večere u grad. Valja napomenuti i da smo u Galatiju osjećali vrlo sigurno unatoč tome što je Ukrajina u kojoj se ratuje dosta blizu ovog dijela Rumunjske.

Uklopiti se u novo društvo vršnjaka bilo je pomalo  stresno jer osim nas i Rumunja, na mobilnosti su sudjelovali i učenici iz Finske, Poljske, Portugala i Španjolske. Portugalci i Španjolci bili su najživahniji pa je uz njih uvijek bilo akcije i u trenutcima u školi, u autobusu pa čak i u muzejima koje smo posjetili u Galatiju i posljednjeg dana u Bucharestu.

Erasmus+ mobilnosti kombinacija su zabave, ali i učenja, a na ovoj mobilnosti ponavljali smo ono naučeno tijekom ovog projekta posvećenog sigurnosti na internetu. Zato smo u Galatiju izrađivali plakate o lažnim vijestima, sextingu i groomingu, privatnosti na internetu, zaštiti od štetnih sadržaja na internetu  te ostalim temama kojima smo se bavili kroz tri godine trajanja ovog projekta. Ono najvažnije sažeto je  u tiskani letak pod nazivom “Be safe online and you’ll be fine” te u višejezični rječnik pojmova vezanih uz internetsku sigurnost. Letak i višejezični rječnik prilažemo uz ovaj tekst u PDF verziji kako bismo i vas potaknuli da promislite o svojoj sigurnosti na internetu. Oba dokumenta su na engleskom, no u nastavku su preporuke iz letka na hrvatskom jeziku. /V.P.; B. D.; L. V.; L. T.; S. L./

Pazi na svoj digitalni otisak!

Ne potiči govor mržnje!

Pazi na sigurnost svojih podataka!

Ne otvaraj nepoznate poveznice!

Razgovaraj s odraslom osobom kad si u nevolji!

Ne šalji neprimjerene poruke!

Blokiraj i prijavi one koji objavljuju štetne sadržaje!

Ne dijeli stvari (sadržaje)  zbog kojih bi kasnije mogao požaliti!

Provjeri izvor informacija!

Na internetu ne razgovaraj s ljudima koje ne poznaješ!

Budi ljubazan prilikom online komuniciranja!