Svjetski dan energetske učinkovitosti

0
556

Svetski dan energetske učinkovitosti obilježava se 5. ožujka. Ovaj datum je izabran jer je tada prvi puta postavljeno pitanje energetske krize.  Rasprava o energetskoj krizi održana 5. ožujka 1998.  godine na međunarodnoj konferenciji u Welsu, u Austriji.

Veoma je važno znati da ušteda energije i energetska učinkovitost nisu isto. Pojam uštede energije obuhvća sve mjere koje poduzimamo kako bi smanjili potrošnju energije. Koraci uštede energije mogu se usvojiti kao tip svakodnevnog ponašanja. Osnovne navike poput gašenja svjetla prilikom izlaska iz prostora i odlaganja otpada u kante za reciklažu nam mogu pomoći i uvelike smanjiti račune. Energetska efikasnost podrazumijeva korištenje tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije. Primer su led sijalice koje troše manje energije od običnih, a proizvode istu količinu svjetlosti.

U poslednjih par godina sve je veći broj gradova koji fosilno gorivo zamjenjuju obnovljivim izvorima energije. Broj gradova koji koriste čistu energiju  udvostručio se u odnosu na 2015. godinu. Reykjavik, glavni grad Islanda, energiju dobija iz  hidro i geometralnih elektrana. Procjenjuje se da će do 2040. godine prestati upotreba fosilnog goriva u gradskom i javnom prevozu. 

Cilj Svjetskog dana energetske učinkovitosi je podizanje svijesti o važnosti očuvanja energije. Također se tog dana želi upozoriti i na važnost istraživanja mogućnosti korištenja alternativnih izvora energije.  Štednjom i pravilnom upotrebom energije takođe možemo pomoći i očuvanju ove naše “Plave planete”.

Svoj doprinos obilježavaju Svjetskog dana energetske učinkovitosti naša je škola dala  izradom plakata i prezentacija.  /Milan Todorović/

Originalni članak objavljen je u digitalnom školskom listu Đačka iskra