Čitamo slušajući – predstavljamo aplikaciju Book@Zvook

0
184

SLUŠANJE JE NOVO ČITANJE – Zvučne knjige postaju sve popularniji i dostupniji način „čitanja“. Oni koji vole čitati, a imaju malo slobodnog vremena, zvučne knjige mogu slušati preko aplikacije Book&Zvook dok putuju u školu ili na posao, kuhaju ili glačaju.

Jan Lipovšek - autor članka, učenik OŠ Marije Jurić Zagorke
Jan Lipovšek, autor članka, učenik OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba

Tema o aplikaciji Book@Zvook dugo je bila u podsjetniku Klinčeka, ali je na kraju nismo realizirali. Zato smo odlučili objaviti članak učenika Jana Lipovšeka iz OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba. Njegov  članak pozvan je na državni LiDraNo u kategoriji samostalnih novinarskih radova osnovnih škola. Janova mentorica je profesorica Melita Horvatek Forjan.

Nagrađivana novinarka i urednica Ljubica Letinić, dobitnica godišnje nagrade Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo, pokrenula je prije četiri godine Book & Zvook – prvu mobilnu aplikaciju za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku. Zanimalo nas je što je bio poticaj za stvaranja digitalne biblioteke.

Knjiga ne smije odbiti čitatelja, treba ga privući čitanju

„Moj sin Nikša potaknuo me na pokretanje aplikacije. Rasplakao se dok je čitao Regoča u četvrtom razredu osnovne škole jer nije razumio neke riječi. Shvatila sam da je djetetu lakše slušati bajke Ivane Brlić-Mažuranić nego ih samostalno čitati. Na stranim internetskim servisima nije bilo zvučnih knjiga na hrvatskom jeziku pa smo kolegica Lana Deban, radijska ton-majstorica, i ja s programerima dogovorile da nam stvore kod za aplikaciju. Tako je nastao Book & Zvook, današnja slušaonica i trgovina za distribuciju zvučnih knjiga“, objasnila je urednica Letinić.

Aplikacija Book & Zvook odlično je prihvaćena na tržištu i ima 20.000 registriranih korisnika, 60 objavljenih knjiga i 200 sati zvučnih zapisa. Prema dostupnoj statistici zvučne knjige slušaju korisnici na svim kontinentima, od Norveške, Finske preko Čilea do Japana, na Filipinima, Jukatanu i u Južnoafričkoj Republici. Aplikacija je popularna i u susjednoj Sloveniji, Bosni, Srbiji, ali i u Austriji, Slovačkoj. Najviše je posjeta, naravno, u Hrvatskoj. Dodir s domaćom riječi ljudima je vrlo je bitan, naročito ako žive izvan domovine. Slušajući zvučne knjige na materinskom jeziku osjećaju se odlično, kao da su kod kuće. Mogli bismo reći da je Book & Zvook svjetska aplikacija jer je globalno dostupna. Aplikacija pamti mjesto (sate i minute) do kuda je slušatelj stigao s „čitanjem“ i u bilo kojem trenutku može se vraćati i ponovno slušati zanimljiva poglavlja.

Glumac uranja u svijet zvuka

Ljubica Letinić približila nam je proces nastanka zvučne knjige: „Na početku je bitno odrediti tko će knjigu čitati. Glas interpretatora treba biti ugodan, ne smije afektirati. Isprva smo birali hrvatske glumačke zvijezde da privučemo pažnju korisnika. U proteklih nekoliko godina knjige su ozvučili: Goran Bogdan, Sven Medvešek, Zoran Čubrilo, Mustafa Nadarević, Momčilo Otašević i Lana Barić. Ti glumci odlično su se povezali s tekstom i uživjeli u lik koji su interpretirali.“

Saznali smo da je snimanje zvučne knjige vrlo spor proces zbog grešaka koje glumci rade pri čitanju, čestih napadaja kašlja ili preglumljavanja, preuživljenosti u tekst. Sirova snimka dvostruko je duža od stvarnog trajanja knjige. Glumci mogu snimati tri ili četiri sata dnevno uz stanke jer moraju biti skoncentrirani na čitanje.

Rekorder po broju pročitanih stranica mladi je glumac ZKM-a Adrian Pezdirc koji je snimio roman Zločin i kazna. To će biti najduža zvučna knjiga u aplikaciji Book & Zvook i trajat će 25 sati. Knjiga je u postprodukciji, a urednice ispravljaju netočne intonacije rečenica ili pogrešno pročitane riječi. Knjigama se u montaži dodaje glazbena podloga te ambijentalni zvukovi i šumovi koji slušatelja još dublje uvlače u svijet knjige jer zvuk dopire gdje pogled ne može.  

Knjige koje dobro zvuče

Book & Zvook u svojoj digitalnoj biblioteci nudi i lektirne naslove za osnovnoškolce i srednjoškolce. Rado su slušani sljedeći naslovi: Mali princ, Nevidljiva Iva, Ružno pače, Ježeva kućica, Životinjska farma, Hotel Zagorje i Sjećanje šume.

Naša sugovornica otkrila je da za snimanje uređuje novu izuzetno popularnu publicističku knjigu Sapiens: kratka povijest čovječanstva izraelskog povjesničara Hararija koja daje novi pogled na razvoj čovjeka. Homo sapiens je nadvladao druge sapiense, preuzeo vlast nad prirodom i izazvao negativne promjene.  

Zvučne knjige nisu konkurencija klasičnim knjigama

„Čovjek puno duže živi nego što čita, duže se oslanja na uho i oko, nego na tekst. Do izuma pisma čovjek je znanje prenosio govorom i slušanjem što je drevni način da dođemo do informacije. Neurolozi su došli do zaključka da je slušanje knjige jednako vrijedno kao i njezino čitanje. Ali, knjiga neće nestati, ona je naš civilizacijski doseg“, zaključuje idejna začetnica Booka & Zvooka.

Ako nemate vremena za čitanje klasičnih knjiga, pokušajte odvojiti barem jedan sat za „čitanje“ zvučnih knjiga zatvorenih očiju. Možda vam se svidi. /Jan Lipovšek, OŠ Marije Jurić Zagorke/