Dva u jedan – osim Erasmus+ mobilnosti u Španjolskoj, štrajk nam omogućio i boravak u Njemačkoj

0
277

Sudjelovali smo na Las Fallasu, čuvenoj manifestaciji posvećenoj proljeću koju posjeti oko 2 milijuna ljudi

U Torrent, grad naših domaćina u S.O.S. Erasmus+ projektu, stigli smo 19. 3. na blagdan svetog Josipa kad se u njihovom kraju održava završni dio manifestacije Las Fallas. To je događanje posvećeno proljeću, a po njemu je najpoznatiji obližnji grad Valencija. Tamo Las Fallas traje od od 1. ožujka i s oko 2 milijuna posjetitelja najposjećeniji je događaj u Valenciji. Posljednje noći Las Fallasa, koju oni nazivaju La Cremà, na puno mjesta u gradu spaljuju se velike lutke od papira što simbolizira obnovu i rastanak sa svim starim. Lutke od papira visoke su i po 20 metara. Poput onih na našim karnevalima te su lutke gubitnici i imaju likove političara, zvijezda ili različitih bića iz mašte koje se zbog nekog razloga želi ismijati. Organiziraju se i natjecanja za najbolju fallu, a ona najbolja za tu godinu završava u muzeju El Museo Fallero.

Neki od članova našeg Erasmus+ tima promatrali su spaljivanje lutaka u Torrentu, u kvartu domaćina. Naši domaćini rekli su na da su i oni sudjelovali u izradi lutaka od papira u svom kvartu. To spaljivanje lutaka popraćeno je velikim vatrometom i pucanjem iz različitih pirotehničkih sredstava. Neke od nas domaćini su idući dan vodili u Valenciu kako bismo posjetili ogromni Muzej znanosti te vidjeli 14-metarsku skulpturu Presvete Djevice na trgu Plaza de la Virgen. Ta cvjetna skulptura također je dio festivala Las Fallas kao i brojne druge aktivnosti poput šetnji u tradicionalnim nošnjama, balova na kojima se biraju princeze i kraljica festivala te izbora najbolje palle.

Muzej znanosti u Valenciji

Na izlet u nacionalni park Albufera išli smo biciklima

Paella je njihovo nacionalno jelo od riže, a onu tipičnu za Valenciju s mesom kunića i piletine imali smo priliku probati nakon našeg izleta biciklima i čamcima u Nacionalni park Albufera. Upravo oko tog jezera uzgaja se riža od koje stanovništvo tog područja najradije spravlja paellu. Vozeći se čamcem po jezeru naš vodič upoznavao nas je s biljnim i životinjskim vrstama jezera. U jednom trenutku, osim fotografija jezerskih riba, imali smo priliku vidjeti i jednu pravu ribu. Ta je nekako uspjela uskočiti u čamac što je izazvalo pravu pomutnju. Pogotovo je burno reagirala učiteljica iz Rumunjske preko čijih leđa je riba pala u čamac.

Sudionici mobilnosti u Torrentu – zumba

No, riba je rumunjsku učiteljicu smočila daleko manje nego što smo se mi smočile utrkujući se s valovima na plaži u gradiću El Saler. Tamo smo boravili nakon naše biciklističke avanture kako bismo čistili plažu i igrali tenis i odbojku na plaži. Mi smo se radije odlučile za igru s valovima zato smo se pošteno smočile. Aktivnost u kojoj smo također imale priliku biti vrlo živahne, bila je zumba. Nju su naši domaćini organizirali posljednjeg dana mobilnosti. Pošteno smo se oznojile izvodeći plesne pokrete koje nam je pokazivao trener. Umorili smo se i tijekom igre traženja blaga. Cilj te igre bio je upoznati najvažnije znamenitosti Valencije. Igru smo započeli na čuvenom tornju Serrano, a završili ispred raskošne zgrade njihove glavne željezničke stanice.

Osim fizičkog umora bilo je i onog mentalnog i to ponajviše na našim radionicama.  Jedna od mentalno najzahtjevnijih bila je Escape Room i to zato što je imala i neke matematičke zagonetke koje je osmislio španjolski koordinator José.  Treba dodati i to da je on učitelj matematike. Igra koju je učitelj José osmislio uključivala je i zadatke poput pomaganja ugroženoj djevojčici. Tu je djevojčicu putem interneta vrebao stariji muškarac u cilju da je seksualno iskoristi. Takva pojava zove se grooming, a  upravo grooming i sexting (slanje seksualno eksplicitnih poruka i fotografija) bile su glavne teme naše mobilnosti. Na mobilnosti smo pokazali video uratke o groomingu i sextingu koje smo pripremili u našim školama.  U Torrentu smo snimali kratke video uratke na temu rodnih stereotipa nakon što smo prethodno na radionici učili što su to rodni stereotipi. Video uratke o rodnim stereotipima snimali smo u predivnom parku u kojem smo uočile puno papiga. Taj park nalazi se u neposrednoj blizini škole naših vrlo ljubaznih domaćina i oni ga mogu posjećivati i za vrijeme odmora.

Avantura na aerodromu – još jedan od uspješno savladanih izazova Erasmus+ programa

Svim našim video uradcima možemo pristupiti kad god želimo putem QR koda na privjesku kojeg smo sami kreirali na jednoj od radionica. Mi smo na računalima izradili nacrt privjeska, a naši domaćini posjeduju 3D printer te su ga kasnije isprintali i dodali mu QR kod. Taj privjesak je jedan od materijalnih rezultata našeg projekta, a oni nematerijalni, prijateljstva i iskustva koja smo stekli, još su važniji.

Mogućnost snalaženje u novim situacijama također je nešto što nam je pružila ova mobilnost. Od prvog pa do posljednjeg dana bilo je puno različitih situacijama u kojima smo međusobno upoznavali ponašanje i snalaženje drugih, ali smo upoznavali i sebe. Veliki test bilo je i otkazivanje našeg leta. Dok su neki od nas plakali, neki su to sasvim dobro prihvatili. Ti smireniji su se zafrkavali da smo dobili dva u jedan i uživali su spavanju u doista vrhunski uređenom hotelu. Taj se hotel nalazio u blizini aerodroma u Frankfurtu, od kuda smo u subotu u 20.20 trebali nastaviti let prema Zagrebu. Sve je dobro završilo i u nedjelju kada je zbog početka štrajka na aerodromu vladao veliki kaos. Te posljednje dvije situacije ustvari su nam korisno iskustvo za iduća putovanja i doprinijele su uspješnom svladavanju brojnih izazova koje sudionicima mobilnosti pruža sudjelovanje u Erasmus+ programu. /I.B., K.H., M. I., S. L., L.S, N.Š; foto: S. L. i N.Š./

P.S. Još mnogo fotografija dostupno u priloženom videu, a drugi članak o mobilnosti dostupan je na mrežnoj stranici Koprivničko-križevačke županije