Zagreb ima restoran u kojem kuhaju roboti

0
379

Robot GammChef rezultat je hrvatske tehnologije

Tehnologija napreduje iz dana u dan pa više možda niti nije neobično da robot kuha. Međutim, vlasnici zagrebačkog restorana Bots&Pots tvrde da su po konceptu kojeg primjenjuju, prvi takav restoran u svijetu. Naime, u njihovom restoranu roboti pred gostima kuhaju obrok od svježih sezonskih namirnica koristeći digitalne recepte njihovog chefa.  Gost može promatrati pripremu obroka koje se ovisno o vrsti jela kuha između 12 i 15 minuta, a na stol stiže za maksimalno 20 minuta. Istovremeno jedan robot može kuhati do tri porcije.

Za ukrašavanje i serviranje hrane zaduženi su ljudi, a oni i pune spremnike robota namirnicama potrebnim za naručeno jelo. Robot čini sve ostalo, miješa, kuha, dodaje začine i zato su jela uvijek ista.  Nikad preslana, premalo slana, nedovoljno kuhana ili prekuhana, a prednost su i povoljnije cijene nego u restoranima sa sličnim jelovnikom.   

U restoranu, otvorenom prošle godine u travnju, zasad kuha pet robota koji su proizvod hrvatske tehnologije. Dražen Drnas i Đulijano Nola bili su na čelu tima koji je GammChef  robota usavršavao 7 godina. No, njihov robot priprema samo hranu koja se kuha u jednom loncu. Kuha razne tjestenine, rižota, gulaše i juhe, a ne može pripremati druge tipove jela ili slastice.

Oni koji su kušali jela GammChef robota hvale njegova jela. Međutim, vlasnici restorana su u razgovoru za BUG, kazali da su dobivali i prijetnje, ali ne od gostiju već od onih koji se protive novoj tehnologiji i tvrde da takav restoran kuharima oduzima posao.  Vlasnici se na takve komentare ne obaziru i nadaju se da će koncept ovakvog robotskog restorana uspjeti proširiti  ne samo na hrvatsko već i na europsko tržište. /Ines Martinek, 6. a; foto: Bots&Pots/