Počela gradnja kuća od konoplje

0
784

Prvu kuću od konoplje u Hrvatskoj grade inženjeri biologije

Zvučni neobično, ali činjenica je da se beton i ciglu, sada najčešće korištene materijale za gradnju kuća, počelo zamjenjivati konopljom. Nije to ona vrsta konoplje od koje se proizvodi droga marihuana, već je to industrijska konoplja koja u sebi sadrži minimalne količine psihoaktivne supstance THC.  Takve kuće počinju graditi grade pristalice ekološkog načina života. Njih konoplji kao građevinskom materijalu privlači i to što konoplja na sebe veže više CO2 (ugljičnog dioksida) nego šuma.

Osim toga što je uzgoj konoplje vrlo koristan za smanjivanje efekta staklenika, konoplja je kao građevni materijal vrlo zahvalna jer pruža bolju toplinsku i zvučnu izolaciju od cigle i betona, a kako ne gori već samo tinja, dobra je i zaštita za suzbijanje požara. Tvrdi se i da ne upija velike količine vlage. Sve te prednosti konoplje kao građevnog materijala navode proizvođači koji su započeli proizvoditi tzv. hempcrete blokove (hemp – engl. beton).

Na mrežnoj stranici Montažne kućice  pročitali smo da se hempcrete blokovi prave od mješavine konoplje, vode i vapna. Nizozemska tvrtka Dun Agro prva je osmislila proizvodnju montažnih kuća od hempcrete blokova. Svoju prvu kuću od konoplje izložili su 2018. Belgija ima veliku tvornicu za proizvodnju hempcrete blokova. Ta se tvornica zove  Isohemp i  ima proizvodni kapacitet od pet milijuna blokova godišnje. T-portal piše   da se od  te količine blokova može izgraditi dvije kuće dnevno.

Kuća od konoplje već ima po Europi. Na portalu Story pročitali smo o lijepoj kući od konoplje u Engleskoj, a Jutranji piše o kućama u Njemačkoj, Austriji i Irskoj. No, krenulo je i kod nas. Na portalu Večernji list piše da su  prvu kuću od konopljina betona  krajem prošle godine započeli graditi inženjeri biologije Sonja i Mosor Prvan. Oni kuću grade u zagrebačkom naselju Borčec.  /Ines Martinek, 6.; foto: Facebook grupa Hemp houses/

Jeste li znali?

  • Konoplja raste brže od korova. U samo 100 dana može narasti do 4 metra.
  • Iskoristivo je čak 97 posto biljke. Koristi se vlakno, slama i sjeme.
  • U industrijskoj konoplji psihoaktivna supstanca (THC) nije veća od 0,3%, a u marihuani je ima od 5% pa naviše.