Diskriminacija – posao nisu dobile jer su žene

0
350
Izvor: Freepik

Žene se danas školuju  za kirurge, pilote, vozače kamiona, zavarivače….i  rade na radnim mjestima na kojima su u prošlosti obično radili muškarci. Međutim, unatoč Zakonu o suzbijanju diskriminacije, žene u Hrvatskoj i dalje imaju problema prilikom zapošljavanja u nekim sektorima samo zato što su žene.

To smo doznali istražujući kršenja ljudskih prava pregledavajući  medije na internetu, ali i Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2021. Na taj dokument nas je uputio  Josip Grgić, savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s kojim smo na online susretu razgovarali o aktivnostima Ureda pravobraniteljice.

U Izvješću pravobraniteljice pronašli smo i dio koji se odnosi na diskriminaciju na temelju spola u svijetu rada i procesima zapošljavanja.  U Izvješću piše da većinom žene prijavljuju slučajeve diskriminacije. Od ukupno 610 prijavljenih slučajeva diskriminacije u 2021. godini, čak 71,6 posto odnosi se na diskriminaciju žena. I na području diskriminacije u svijetu rada žene imaju znatno više problema nego muškarci, a puno je slučajeva vezano  uz trudnoću i rodiljski dopust. Iz Izvješća pravobraniteljice izdvajamo slučaj žene kojoj poslodavac nije produžio ugovor o radu saznavši da je trudna.

Izvor: Freepik

U “Tankerskoj plovidbi” je nisu htjeli jer ne žele žene na brodu

Naredni slučaj pronašli smo u medijima, a diskriminacija kandidatkinje za posao na brodu utemeljena je na stereotipu o ženskim i muškim poslovima. Iako se taj slučaj desio još 2015. odlučili smo ga opisati jer želimo ukazati i na važnost medija u borbi za ljudska prava. Naime, upravo zahvaljujući medijima koji su prenijeli problem Petre Prosenice, magistrica Nautike i tehnologije pomorskog prometa, Prosenica je dobila posao na brodu.  Doduše, ne u “Tankerskoj plovidbi” gdje je posao tražila, već na stranom tankeru Ardmore Defender. Kako je slučaj Prosenice bio popraćen u brojnim medijima, nazvali su je iz Ureda Thome Ship Management-a u Zadru i ponudili joj pomoć oko ukrcaja. Portal Zadarski.hr   piše da se na tanker ukrcala u lipnju 2016.

U tvrtki “Tankerska plovidba” gdje je tražila posao, Prosenicu nisu  željeli. Rekli su joj da nemaju “užancu” (običaj) ukrcavati žene na brod. Nakon tog razgovora za posao ona se obratila Vladi putem njihovog Facebooka. Mediji  su prenijeli njen slučaj i to je bilo ključno da dobije posao.

Da bi slučajeva poput ovih koje smo spomenuli bilo što manje, važno je poznavati svoja prava i znati kome se obratiti. Zato o ljudskim pravima treba učiti već od djetinjstva. Nama u tome pomaže i naš Erasmus+ projekt “Rights now” u sklopu kojeg učimo o ljudskim pravima.  /Amadea Bošnjak, 8. a/

Ove školske godine provodimo Erasmus+ projekt “Rights now!” (“Prava sada!”) te smo stoga odlučili da ljudska prava budu i naša glavna tema u “Klinčeku”. Projekt provodimo s partnerima iz Grčke, Italije i Njemačke.