Zaposlena još jedna kuharica i sad tople obroke nemaju samo učenici PŠ Bočkovec i Miholec

0
404

Ravnatelj Stjepan Lučki: Poštenije je da roditelji potpišu suglasnost da se dijete ne želi hraniti nego da bacamo hranu

Od ponedjeljka u našoj školi rade dvije kuharice te je već došlo do promjene u organizaciji  pripreme i podjele besplatnih obroka, koje od ovog polugodišta financira država. O kakvim se promjenama radi doznali smo od našeg ravnatelja Stjepana Lučkog.

Možete li nam reći do kakvih je promjena u organizaciji prehrane u školskoj kuhinji došlo ovaj tjedan?

Nedavno smo dobili suglasnost za zapošljavanje još jedne kuharice. Sad ih imamo tri te imamo mogućnost pripremiti kuhane obroke za sve učenike. Zasad kuhane obroke ne dobivaju samo učenici PŠ Miholec i Bočkovec. No, nadamo se da ćemo i za njih u roku od mjesec dana uspjeti organizirati dovoz kuhanih obroka. Da bismo to mogli organizirati, predstoji nam nabava specijalnih posuda za prijevoz hrane i posuđa za konzumaciju obroka. Škole u Fodrovcu i Gregurovcu već imaju kuhane obroke. Kuha se u Gregurovcu jer je tamo  suvremeno opremljena kuhinja, a u Fodrovec kuharica dostavlja hranu.

Kakve evidencije škola treba priložiti za dobivanje potpore za besplatni obrok?

Princip je takav da država novac uplaćuje osnivačima, a ne direktno školama. Da bismo novac dobili moramo slati evidenciju učenika koji su bili u školi. Zato nam je vrlo važno da učitelji redovito vode evidenciju o odsutnim učenicima. Obzirom da se dešava da učenici zbog bolesti ili nekih drugih razloga ne dođu u školu, dogovoreno je da ćemo novac dobivati za one učenike koji izostanu do tri dana. Za one koji su duže odsutni nećemo dobiti novac. Roditelji bi zato razrednicima obavezno trebali prijavljivati izostanke duže od tri dana kako se ne bi naručivale namirnice za dane kad je učenik odsutan.

Ima li u našoj školi učenika koji su donijeli potpis roditelja da ne žele koristiti besplatnu prehranu?

Zasad je samo 6 – 7  učenika donijelo potpise roditelja i oni nisu uključeni u program besplatne prehrane.

Dešava se da neki učenici uopće ne dođu u školsku kuhinju kad čuju što je na jelovniku?

Već nekoliko godina u našoj se školi organizira “Pametan obrok za pametnu djecu”. Stručnjaci tvrtke Podravke kreiraju jelovnike po načelima zdrave prehrane za sve škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija. Obroci su kreirani od zdravih namirnica i vodi se računa da kroz obrok učenici dobiju sastojke neophodne za pravilan razvoj djece te dobi. Također se kod kreiranja jelovnika razmišlja i o educiranju učenika za zdravu prehranu te se koriste različite namirnice koje možda učenici ne konzumiraju kod kuće. To neki učenici baš ne prihvaćaju najbolje. Čujem da niti ne dođu u kuhinju kad im se ne sviđa jelo pripremljeno taj dan. Smatram da to nije uredu jer se zbog toga baca hrana. Pošteniji pristup je da roditelji učenika, koji ne žele jesti hranu pripremljenu u školskoj kuhinji, potpišu da se njihova djeca ne žele hraniti. Nema smisla da se hrana baca. U cilju pojašnjavanja pravila vezanih uz besplatnu prehranu učenika i smanjivanja količina bačene hrane, pripremam detaljne upute za učenike i učitelje. /Ines Martinek, 6. a; foto: S. L./