Birajte društvene mreže kao što birate prijatelje

0
329

Danas u svijetu postoje mnoge društvene mreže: Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok, Snapchat, Reddit, WhatsApp itd. Prema istraživanjima, Tik Tok i Instagram najviše koriste djeca i mladi od 10 do 18 godina, a posebno Tik Tok.

Tik Tok je trenutno jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu. Nastala je 2016. godine u Kini, a svoj veliki uspon doživjela je tijekom pandemije, kada su svi bili prikovani za ekrane i internet. Budući da su djeca posebno osjetljiva na razne opasnosti i iskušenja na internetu, valja imati na umu da Tik Tok sa sobom nosi razne opasnosti. Nasilje na internetu i pedofilija nisu jedini problemi ove društvene mreže. Postoje i tzv. izazovi. Razni izazovi postali su trend i izazvali veliki interes mladih. Djeca uživaju u slavi i popularnosti, a za preglede su spremni učiniti sve, pa čak i život izložiti opasnosti. Sve je više ozlijeđenih, a nažalost više puta su zabilježeni i smrtni slučajevi, što je bio slučaj i kod nas.

Tik Tok u nekim zemljama zabranjen

Tik Tok također ima najslabiji sigurnosni sustav i dokazano krade korisničke podatke koristeći formu društvene mreže kao masku. Tik Tok je zabranjen u mnogim zemljama. Indija je jedna od njih, a u Sjedinjenim Američkim Državama je zabranjena od strane svih državnih institucija. Tik Tok omogućuje registraciju bilo kome (iako je dobna granica 13 godina), pa je na njemu mnogo eksplicitnog i vulgarnog sadržaja koji je vrlo štetan za djecu i tinejdžere. Danas je u svijetu sve više ljudi koji su žrtve raznih sadržaja na društvenim mrežama.

Dobro razmislite i dobro se raspitajte prije nego što nešto instalirate na svoj telefon jer tako  omogućujete pristup vidljivim i nevidljivim osobama da prate vaše sadržaje. Birajte društvene mreže kao što birate prijatelje – neka bude što bolji i pouzdaniji. /Milan Todorović/

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu Đačka iskra, naše partnerske škole OŠ “Dositej Obradović” iz Ćićevca u Srbiji.