Tekstilna industrija zagađuje okoliš više nego međunarodni letovi i pomorski promet zajedno

0
354

U proizvodnji tekstila koristi se više od 1900 različitih vrsta kemikalija

Količina prodane odjeće u Europi porasla je za 40 posto u posljednja četiri desetljeća. Tako piše portal  Balkans.aljazeera, gdje smo pronašli i procjenu da kućanstva u EU na kupnju odjeće, koja završi u miješanom otpadu, potroše oko pet posto proračuna. Taj je portal iznio i zapanjujući podatak da se u tekstilnoj industriji koristi 1900 različitih vrsta kemikalija. Od ukupnog broja kemikalija koje se koriste u tekstilnoj industriji, čak njih 165 Europska unija označila je kao opasne za zdravlje i okoliš.

Da podaci izneseni na tom portalu nisu nikakvo pretjerivanje potvrđuje i EU članak s mrežne stranice EU parlamenta.  Tamo smo pronašli podatak da tekstilna industrija emitira oko 10 posto stakleničkih plinova. Oni pišu i da je to je više nego međunarodni letovi i pomorski promet zajedno.  U članku EU parlament piše i da je prema podacima Europske agencije za okoliš, kupovina tekstila u EU-u 2017. proizvela je oko 654 kg emisija CO2 po osobi.

Ekologe brine i činjenica da se pranjem sintetike u ocean otpušta oko 0,5 milijuna tona mikrovlakna godišnje. To je oko 35 posto primarne mikroplastike koja se ispušta u okoliš. Zato ekolozi sve više govore o ovoj temi kako bi osvijestili potrošače o problemu koji nam donosi brza i jeftina moda i savjetuju, između ostalog, da se kupuje kvalitetnija odjeća koja duže traje. Potiču i doniranje i recikliranje odjeće, također i istraživanja na području tehnologije, kao što je bojanje bez vode, šivanje bez stvaranja viškova, otpadaka i sl.

Klinček se pridružuje nastojanjima ekologa i zato smo već pisali o mogućnosti kupovine odjeće u second hand shopovima i  o razmjeni odjeće na swap partijima. Jedna od mogućnosti je i poklanjanje odjeće rodbini, prijateljima ili doniranje Crvenom križu. Sve navedeno je bolje nego da ta odjeća završi u otpadu. /Iva Beloša, 7. b:fotografije preuzete s mrežne stranice EU parlamenta/