Radijsku emisiju “U trendingu” vode učenici i emitira se uživo na prvom programu Hrvatskog radija

0
219

O novoj emisiji pričali su nam učenici  Leda Kefeček i Jan Lipovšek,  koji su emisiju vodili dva puta

Leda Kefeček i Jan Lipovšek u studiju Hrvatskog radija

Na Hrvatskom radiju od rujnu prošle godine započelo je emitiranje nove emisije za djecu. Emisija se zove “U trendingu” i na Prvom programu Hrvatskog radija emitira se utorkom od 13 sati.  Urednice su joj Ivana Sučić i Sandra Maričić. Ono po čemu je ova emisija posebna jest to što se emitira uživo i vode je djeca iz škola koje imaju radijske, medijske ili debatne skupine i zainteresirane su za suradnju. Više o emisiji i o tome kako je uživo voditi radijsku emisiju doznali smo intervjuirajući Ledu Kefeček i Jana Lipovšeka. Oni su učenici OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba i ovu su emisiju dosad vodili dva puta. Emisije se mogu pratiti i izvan termina emitiranja ukoliko ih preuzmete s  OVE poveznice. U ovom intervju odlučili smo izostaviti pitanja, ali sigurni smo da će vam i bez pitanja sve biti jasno.

Leda: Teme emisija su interesi i potrebe digitalne generacije. Ono što nas mlade najviše zanima.

Jan: Teme  predlažu  voditelji emisija iz škola koje su iskazale interes za suradnju. Urednici emisije samo nam daju savjete i pomažu kod izrade sinopsisa za emisiju.

Leda: Prva emisija koju smo nas dvoje vodili bila je o filmu.  Kako smo bili na Dubrovnik Film Festivalu, tamo smo snimili kratak prilog o Festivalu. U emisiji smo ugostili glumca  Frana Maškovića i Vitu i Marina, članove filmske grupe  iz OŠ Rudeš.

Jan: Drugu emisiju vodili smo početkom siječnja. Govorili smo o tome po čemu ćemo pamtiti proteklu godinu, a sve smo to povezali sa  Svjetskim nogometnim prvenstvom. Gosti su nam bili Martina Validžić i Dameo Ramić Kovačić, dvoje novinara koji su pratili Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru.

Jan Lipovšek i Leda Kefeček prije snimanja radijske emisije “U trendingu”

Leda: Bilo smo gosti u jednoj emisiji prije nego što smo sami vodili emisiju. To iskustvo jako nam je pomoglo da se snađemo u studiju.

Jan: Voditi emisiju uživo je stresno. Pogotovo je stresno bilo prvi puta. Osobito na samom početku emisije. Onda kako emisije teče i nervoza se smanjuje.

Leda: Vođenje emisije podrazumijeva i pripremu. Nas dvoje smo zajedno pisali pitanja za naše goste i dorađivali sinopsis predložen od strane urednica.

Leda: Emisija se uživo prenosi i na Facebooku Hrvatskog radija. U studiju ima jako puno kamera, ali obzirom da se koncentriraš na vođenje emisije i slušanje sugovornika kako bi mogao postaviti pravo pitanje, uskoro zaboraviš na kamere.

Jan: Emisija ima PROFIL  na TikToku jer je vrlo popularan među mladima  i to doprinosi slušanosti emisije. Kao voditelji imamo obavezu snimiti i kratku najavu emisije za TikTok. Meni je taj dio snimanja najava za TikTok manje drag od vođenja radijske emisije. Više uživam u vođenju emisije.

Leda:  Emisija se emitira utorkom na Prvom programu Hrvatskog radija od 13 sati. Slušajte nas. /Valerija Puškar, 8.b; foto: Jan Lipovšek/

Valerija Puškar i voditelji emisije “U trendingu” Leda Kefeček i Jan Lipovšek