Swap party – sve popularnije događanje za one koji misle održivo

0
258

Potiču ih udruge Zelenih  jer žele utjecati na smanjene količine tekstilnog otpada

Izvor: Freepik

U našem se jeziku udomaćilo puno engleskih termina, a engleskim terminom swap party  nazvano je  i događanje koje postaje sve popularnije kod onih koji misle zeleno i održivo. Zašto baš oni bit će jasnije kad kažemo da je swap party ustvari razmjena (trampa)  odjeće i različitih modnih dodataka.

Cilj je takvih događanja da odjeća koju više ne trebamo ne završi u otpadu već da se i dalje koristi. Na taj način utječe  se na smanjivanje količine tekstilnog otpada. Princip  je da svako tko nešto donese na razmjenu može postati novim vlasnikom određenog broja komada ponuđene odjeće. Obično je pravilo da se ograničava broj komada koji se može donijeti i odnijeti. Neki organizatori dodjeljuju i bonove kako bi uravnotežili odnos ponude i potražnje.

Udruge Zelenih lani su u brojnim hrvatskim gradovima organizirale takva događanja. Jedna od njih je i udruga Zelena akcija  koja je svoj prvi swap party organizirala krajem 2021. Posjetitelji takvih događanja, kako to piše portal Deutsche Welle,  oduševljeni su jer bez novca mogu doći do odjeće kakvu žele.

U studenom prošle godine u gradovima diljem Hrvatske organizirani su brojni swap partijii u tjednu od 21. do 27. koji je nazvan “Hrvatskim tjednom održive mode”. Za njegovo organiziranje zaslužne su udruge Zelena akcija, Vestigium, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Krugovi, Zelena Istra, Sunce – Split te karlovačke udruge za zaštitu okoliša i prirode Pan. Kaportal piše da su baš taj tjedan udruge izabrale zbog zbog “Crnog petka” kad se odvija i mahnito kupovanje odjeće. Sve spomenute, a i brojne druge udruge i institucije u Hrvatskoj zalažu se za kružnu ekonomiju, a kružna ekonomija bit će tema u našem narednom članku. /Magdalena Ivšak, 7. b; foto: Freepik /

Swap party – Izvor: Freepik