Radionica robotike u organizaciji projekta SPARK

0
536

Gradili robote od Lego kockica

Zabavno je danas bilo i informatičkoj učionici gdje se održavala radionica programiranja i razvoja računalnog i algoritamskog razmišljanja, uz pomoć LEGO Spike Essential obrazovnih setova robotike. Radionicu su vodili Tomislav Jagušt, doc. dr. sc. s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Ana Marjanović, zaposlenica na projektu SPARK. Cilj radionice bio je  potaknuti učenike na računalno razmišljanje.

Na radionici je sudjelovalo 16 učenika  sedmih i šestih razreda. Njihov je zadatak bio sastaviti model vrtuljka, a zatim ih programirati po uputama priloženim na tabletima koje su donijeli voditelji.  Programirali su ih da se vrte različitim brzinama, sviraju glazbu i pale ili gase raznobojna svjetla.

Voditelj radionice, inače i voditelj FER-ovog programa popularizacije znanosti ŠUZA (iz Škole U Znanost i Akademiju), istaknuo je da su učenici na radionici razvijali niz vještina. To su vještine preciznog praćenja uputa, fine motorike, analize različitih rješenja za neki programski problem, dekompozicije kompliciranih izazova u niz jednostavnijih koraka i sl.

Radionica je organizirana u sklopu projekta SPARK “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”. Dio njihova projekta su i radionice robotike i računarstva. Projekt provodi Udruga P.O.I.N.T. u partnerstvu s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Križevačkom astronomskom udrugom Perzeidi, Gradskom knjižnicom “Franjo Marković”, Pučkim otvorenim učilištem Križevci, Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost Volim Križevce te Gradom Križevcima. /Lucija Srbljinović, 7.a; foto: L.S; S. L./