UPSHIFT – dodjeljuje mladima 1000 eura za razvoj najkreativnijih projekata

0
306

UPSHIFT je UNICEF-ov program za razvoj poduzeteničkih vještina i kreativnosti mladih u dobi od 13-19 godina

Engleska riječ UPSHIFT je imenica koju bi u hrvatskom preveli kao mijenjanje u višu brzinu. U našem podneblju mi to govorimo prešaltati i mislimo na šaltanje brzina u automobilu. No, na jučerašnjem susretu s Marinom Ilejom iz UNICEF-a, mi učenici 8. a doznali smo da je UPSHIFT program UNICEF-a koji potiče kreativnost i poduzetništvo mladih.

Ovaj program u Hrvatskoj je pokrenut 2020. kao dio UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije. Princip sudjelovanja u tom programu podrazumijeva da zainteresirani timovi mladih (u timu može biti 3-5 osoba)  prvo prijavljuju problem kojeg žele riješiti. Ukoliko prijava bude odabrana tim se poziva na trodnevnu radionicu. Na toj radionici polaznici razrađuju ideje za problem kojeg žele riješiti. Nakon toga biraju se pobjednički timovi koji će imati priliku razviti i ostvariti svoje ideje kako bi pridonijeli unaprjeđenju lokalne zajednice.

Izvor – UNICEF

Odabrani timovi za razvijanje projekta dobivaju po tisuću eura. U protekle dvije godine na UPSHIFT radionicama sudjelovalo je 493 mladih. Oni su osmislili 124 projekta, a 52 projekta dobila su financijsku podršku. Za  najbolji projekt  lani je izabran projekt učenica iz OŠ Mala Subotica. Učenice iz Male Subotice  dobivena sredstva su iskoristile da bi zapušteni prostor oko škole preuredile u edukativnu stazu o biljnom i životinjsku svijetu.

Zainteresirani za uključivanje u ovaj program mogu na mrežnoj stranici Zabum pratiti gdje će biti radionice i pokušati se prijaviti. Nedavno su objavljeni pozivi za radionice na području Međimurske županije. /Elizabeta Truščec, 8. a; foto: UNICEF/