Odjeća od prirodnih tkanina je biorazgradiva i bolja za tijelo

0
360
Izvor: Freepik - biljka pamuk

U sintetičkim tkaninama tijelo se više znoji što za posljedicu ima i neugodne mirise

Sintetički materijali – Izvor: Freepik

U dobi smo kad nas  moda sve više zanima i prilikom kupovine odjeće uglavnom razmišljamo je li komad koji nam se sviđa u skladu s trenutnim modnim trendovima. No, u ovom članku želimo upozoriti da bi prilikom biranja odjeće trebali voditi računa i o tome od kakvih je materijala načinjena odjeća. To je važno zato što nije svejedno kakvi materijali dolaze u dodir s našom kožom.

U trgovinama  je sve više odjeće od sintetičkih materijala jer su jeftiniji od prirodnih i većinu njih ne treba glačati. Njihova je prednost i u tome što se brže suše, ima ih u puno više različitih debljina i tekstura od  prirodnih, ne deformiraju se i ne izbljeđuju kao prirodni te imaju  duži vijek trajanja. No, sintetički materijali, kako to piše portal Dress techinfus,  dobivaju se umjetnom obradom sirovina i proizvodnjom vlakana iz različitih kemijskih komponenti. Uglavnom su na bazi nafte, a u njihovoj strukturi su i različiti kemijski elementi najčešće  fluor, dušik, ugljikovodik ili klor.  

Prirodni materijali su pamuk, lan, svila i vuna

Sintetički materijali zbog svog sastava mogu biti uzrok različitih problema osobito kod osoba sklonih alergijama. Njihov je problem što zbog svoje strukture ne dopuštaju koži da diše i slabo upijaju vlagu. U njima se tijelo više znoji što za posljedicu ima i neugodne mirise. Zato sintetičke tkanine nisu pogodne za vruće vrijeme. Odjeća načinjena  od umjetnih materijala puno se teže razgrađuje od odjeće načinjene od prirodnih materijala, taj proces može trajati i više stotina godina.

Izvor: Freepik – pamučne majice
Izvor: Freepek – sintetika ne propušta vlagu

Za razliku od sintetičkih, tkanine načinjene od prirodnih materijala omogućuju koži da diše. One upijaju vlagu i propuštaju zrak stoga su bolje za naše tijelo te je mogućnost loših mirisa kod nošenja prirodnih materijala je znatno manja. Zato se, pogotovo za vrućeg vremena, preporuča nositi tkanine od prirodnih materija. Zbog zdravlja je također bolje birati tkanine od prirodnih materijala, pogotovo za odjeću koja ima direktan dodir s kožom. Prednost tkanina od prirodnih materijala je i to što su biorazgradive i lako se mogu reciklirati za ponovnu upotrebu. Prirodni materijali su pamuk, lan, svila i vuna. Viskoza također ima prirodno porijeklo, ali se obrađuje kemijski. Savjet za kraj, dobro čitajte deklaracije kad kupujete rublje i odjeću, pogotovo onu za ljeto. /Iva Beloša, 7.b; fotografije: Freepik/

Portal Fashion.hr piše da je testom izgaranja  najjednostavnije provjeriti od kakvog materijala je načinjena neka tkanina. Sintetički materijali se tope poput plastike, a ono što preostane nakon izgaranja izgleda poput  čvrste kuglice. Kad se spali pamuk pepeo koji preostane ličit će na ostatke izgorenog papira i imat će miris kao spaljeni papir. Izgaranje pamuka i svile imat će sličan miris poput spaljene kose.