Patostreameri uživo prenose premlaćivanja, opijanja i seksualne sadržaje

0
227

Za pojam patostreaming doznali smo nedavno na Erasmus+ mobilnosti u Poljskoj

Uz brojne dobrobiti interneta, nažalost na internetu ima i puno problematičnih sadržaja. Patostreaming, izraz za kojeg smo čuli na Erasmus+ mobilnosti u Poljskoj, spada u one problematične sadržaje na internetu. Taj pojam označava prenošenje uživo različitih vulgarnih i nasilnih sadržaja i u Poljskoj je to veliki problem.

Od naših domaćina, i mi i naši učitelji, doznali smo da se u njihovim školama provode različite aktivnosti kako bi se učenicima ukazalo na štetnost gledanja patostreaminga. Prema istraživanju koje je 2019. provela njihova agencije NASK (Nacionalni institut za sigurnost na internetu), čak 37 posto ispitanih gleda patostreaming sadržaje. Posebno je problematično što 17 posto djece te dobi redovno gleda patostreaming sadržaje, a njih čak 38 posto smatra da  takvi sadržaji pokazuju kakav je stvarni život. Valja napomenuti da su u istraživanju sudjelovali mladi u dobi od 13-15 godina.

Patostreameru Magicalu izrečena zatvorska kazna od godinu dana

Da je to doista značajan problem u Poljskoj doznali smo i pretražujući internet. U jednom smo članku   doznali da su njihove vlasti oformile posebna povjerenstva zadužena za borbu protiv patostreaminga. Patostreameri najčešće prikazuju teška opijanja, drogiranja, premlaćivanja uživo i seksualne sadržaje. Pojedini kreatori takvih sadržaja uključuju i publiku u svoje prijenose uživo i nagovaraju ih na različite neprimjerene stvari poput skidanja pred kamerama.  Neki takvi sadržaji imaju i milijunske preglede, a gledateljstvo se poziva na uplatu donacije. Podatke o uplatama patostreameri umeću u svoje videostreamove.  Pronašli smo i podatak da neki patostreameri zarađuju i više stotina eura po jednom prenosu. Teško im je ući u trag jer se sadržaji prenosi uživo i onda brišu. No, neki “najsočniji” detalji kasnije se objavljuju na Youtubu ili nekim drugim društvenim mrežama.

Ipak zahvaljujući poljskim udrugama koje prikupljaju dokaze protiv patostremera, oni imaju sve većih problema zbog sadržaja koje proizvode. Trenutno se ponovno vodi sudski postupak protiv patostreamera Gurala. Ovaj puta optužuju  ga za zlostavljanje životinja. Popularnom patostreameru Magicalu krajem prošle godine izrečena je zatvorska kazna od godinu dana. On je osuđen zato što je u svojim patostreamovima hvalio ubojstvo Paweła Adamowicza, gradonačelnika Gdanjska./Iva Beloša, 7.b; fotografije preuzete s interneta/

U svojim sadržajima patostreameri prikazuju i iznose donacija koje im uplaćuju gledatelji