Noćas se povedite za onima koji neće koristiti vatromet i petarde

0
234

Veliko postignuće Udruge Prijatelji životinja – čak 27 hrvatskih gradova neće noćas imati  vatromet

Udruga Prijatelji životinja pohvalila  se na svojoj mrežnoj stranici da je čak 27 gradova odustalo od vatrometa za doček Nove godine. U posljednji tren učinio je to i naš glavni grad Zagreb. Važno je to postignuće Udruge Prijatelji životinja jer će sigurno biti manje mrtvih i šokiranih kućnih ljubimaca zbog buke koju proizvodi vatromet. Oni se godinama zauzimaju i za potpunu zabranu korištenja pirotehnike. To im nije uspjelo u potpunosti, ali od prošle godine zabranjena je nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, a ostala pirotehnička sredstva mogu se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne se kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do čak 30.000 kuna.

Nažalost neki se ne obaziru na zabrane i visoke kazne i dalje koriste petarde, a kako to može završiti svi smo imali priliku čuti prije nekoliko dana kad je devetogodišnji dječak prilikom eksplozije petarde  ostao bez četiri prsta.

Školsko igrališta nakon slavlja iz noći kad se čekalo 2020. godinu

U filmu “Bacimo petarde u prošlost”, koji je naša filmska grupa snimila 2020., Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji životinja, opširno govori o patnjama životinja koje doživljavaju zbog buke petardi. U filmu govori i mladić iz Križevaca koji je ostao bez prsta zbog uporabe petardi. Pogledajte film prije večerašnjeg slavlja. Nadamo se da naše školsko igralište neće izgledati kao što je izgledalo nekih godina. /Barbara Dvečko, 7. a; naslovna fotografija – Freepik/