Predstavljamo aplikacije za kontrolu vremena provedenog na mobitelu

0
251

U Forest aplikaciji korištenjem mobitela ubijate virtualno drvo

Jučer smo pisali o pojmu FOMO ili strahu od propuštanja te smo u članku spomenuli da postoje brojne aplikacije koje  mogu pomoći u kontroli vremena provedenog na mobitelu. Iako se čini čudnim vrijeme na mobitelu ograničavati skidanjem još jedne aplikacije neki tvrde da je njima to pomoglo.

Jedna od njih je i  Petra Seleš zadovoljna korisnica aplikacije Forest  Ona je u članku  o toj aplikaciji napisala da ju je među brojnim sličnim, privukla originalna ideja te aplikacije. Naime, ta aplikacija “ubijanjem”  drveta motivira korisnike da ostanu usredotočeni na posao koji rade, a ne na zbivanja na mobitelu. Odnosno, kako je to kazala Seleš, aplikacija se koristi tako da se ne koristi mobitel.

Nakon što se pokrene aplikacija korisnik posadi drvo i drvo raste dok se mobitel ne koristi. Čim se iziđe iz aplikacije  drvo će uvenuti. Aplikacija se naplaćuje za korisnike IOS-a i Windows Phonea. Besplatna je za Androide, ali za dodatne mogućnosti poput detaljnih statistika vremena provedenog na na mobitelu, mora se platiti.

Još jedna aplikacija koja može pomoći u fokusiranosti na zadatke važnije od društvenih mreža je i RealizD. Ta je aplikacija dizajnirana za iPhone i iPad pametne telefone. Izrađuje statistike upotrebe telefona i preuzimanja podataka te pomaže u analizi navika korisnika telefona. Sve to pokazuje putem jednostavnih grafikona. Omogućuje i postavljanje dnevnog ograničenja zaslona mobitela.

Sličnih aplikacija još je mnoštvo, a u odabiru možda može pomoći i članak s opisima još nekoliko njih objavljen na portalu Medijska pismenost. Oni opisuju aplikacije Checky App, QualityTime, Stayfree, Yourhour i Moment. /Magdalena Ivšak, 7.b /