Erasmus+ tim oduševila gostoljubivost poljskih domaćina

0
374

U Poljskoj smo učili o govoru mržnje i igrali floorball

Kad domaćini s tobom na snijegu i temperaturi ispod nule čekaju vlak koji kasni i još odu kupiti čaj da te ugrije, to je prava gostoljubivost. Upravo po toj gostoljubivosti naših poljskih domaćina najviše ćemo pamtiti našu Erasmus+ mobilnost u gradu Sierdazu. Erasmus+ projekt S.O.S. (“Uvećajmo sigurnost učenika na internetu”) omogućio nam je da u Poljskoj boravimo od 9. do 16. prosinca, od čega smo 6 noći proveli kod naših domaćina u Sierdazu, a dvije u hostelu u Warsavi. 

Roditelji naših domaćina potrudili su se ugoditi nam finom hranom i svakakvim poklonima. Jedan od poklona bile su i cipele za snijeg, a dobio ih je učenika Gabrijel. Domaćini su nam ugađali i obilaskom grada. Neki od nas imali su priliku ići na kupanje, neki na kuglanje i grudanje, na pizzu, u Mc Donalds, a neki i u kupovinu poklona po dućanima.

Lijepo nam je bilo i u školi domaćina. Njihova je škola velika poput naše i ima isti broj učenika. I njih i nas je 300. U školi naših domaćina imali smo radionice o mržnji na internetu i stereotipima, a zajedno smo pripremali i kratke video uratke o populističkom govoru u medijima. Zajedno smo posljednjeg dana igrali i floorball. To je igra slična hokeju, ali se ne igra na ledu već na parketu. Naši domaćini su vrlo uspješni u tom sportu na natjecanjima na regionalnom nivou.

U Kopernik centru ležali smo na čavlima

Prilika za druženje sa svim sudionicima mobilnosti, osim u školi, bilo je i na izletima u glavni grad Warsavu i u grad Wrocław. U Wrocławu nas je oduševio Božićni sajam, a u Warsavi Kopernik centar. Taj centar nazvan po čuvenom poljskom astronomu Nikolu Koperniku poznatom po heliocentričnoj teoriji  (da je Zemlja jedan od planeta koji kruže oko sunca). Centar je izgrađen s ciljem popularizacije znanosti, a u ogromnoj zgradi posjetitelje mami mnoštvo različitih eksponata i igara. Nas je najviše oduševio eksperiment s ležanjem na čavlima. Učiteljice iz biologije sjetili smo se kad smo u jednoj od igara imali prilike razvrstavati organe ljudskog tijela. Učiteljice iz zemljopisa sjetili smo se u igri u kojoj smo promatrali populaciju svijeta, a učitelja iz fizike dok smo gledali kako gibanje zraka u vis diže tanku tkaninu. U centru nas je oduševio i Mercedes budućnosti. To je tzv. autonomno vozilo kojim se može upravljati na daljinu. Nismo mogli ući u njega, ali smo zato iskoristili priliku da se slikamo pred njim.

S našim domaćinima i učenicima iz Finske, Portugala, Rumunjske, Španjolske komunicirali smo na engleskom, a pomagali smo si i Google prevoditeljem i gestama. Poljake smo ponešto i razumjeli jer neke riječi su slične našima, ali ne baš puno te mislimo da će nam ova mobilnost biti poticaj da više učimo engleski jezik. Također i da budemo oprezniji na internetu i da stvaramo mišljenja o ljudima tek kad ih sami upoznamo, a ne na osnovu stereotipa (pojednostavljeni načini razmišljanja o nekim pojavama ili skupinama ljudi).

/Erasmus+ tim: Iva Beloša, Karla Hlebić, Magdalena Išvak, Gabrijel Kurpez, Lucija Srbljinović; foto: S. L./

Tekst o mobilnosti objavljen na poratlu Prigorski.hr

Brojne fotografije dostupne su u priloženim foto filmovima: