Profesor Mihočka namjerava uvesti šah u sve osnovne škole Koprivničko-križevačke županije

0
316

Našoj šahovskoj grupi uručena donacija Šahovskog saveza županije

Nikola Mihočka, predsjednik Šahovskog saveza Koprivničko-križevačke županije jučer je posjetio našu školu kako bi šahovskoj grupi učitelja Darka Kožara darivao šah i šahovsku početnicu. Tim povodom smo s Mihočkom, inače učiteljem informatike u OŠ Đurđevac kratko razgovarali. Između ostalog doznali smo da je predsjednik  Šahovskog saveza godinu dana te da se u rad Saveza uključio zahvaljujući svom sinu.

Nedavno ste potpisali Deklaraciju o razvoju šaha u našoj Županiji. Možete li nam pojasniti što to znači?

Otkako sam stupio na dužnost moj je cilj uvođenje šaha u sve osnovne škole. Rad s djecom je najvažniji i zato smo kontaktirali predstavnike Kasparov fondacije u Hrvatskoj. Potpisali smo  Deklaraciju o razvoju šaha na području naše Županije, a to nam je donijelo i sredstva te smo počeli donirati školama ploče, figure i šahovske početnice potrebne za rad s učenicima. U našoj Županiji ima 25 škola. Do prošle godine 11 ih je imalo šahovske grupe, a sad smo već na 20. Mislim da ove donacije poticajno djeluju i nadam se da ćemo do kraja školske godine uspjeti osnovati šahovske skupine u svim školama.

Nikola Mihočka, predsjednik Šahovskog saveza Koprivničko-križevačke županije i učenica Iva Beloša

Imate li šahovsku grupu u OŠ Đurđevac?

Da, u našoj školi postoji izvannastavna aktivnost šah. Skupinu polazi 20-tak učenika od prvog do četvrtog razreda. Također i u našem gradu Đurđevcu  postoji šahovski klub Picok, ima 60 članova od kojih je 40 djece iz Đurđevca i okolnih mjesta.

Natječu li se školske šahovske grupe u nekoj ligi?

Postoji ekipno prvenstvo škola za djevojčice i dječake u organizaciji Sportskog saveza naše županije, a mi planiramo u siječnju održati prvi turnir za učenike koji su u školama počeli učiti šah. Postoje i turniri u sklopu Sportskih igara mladih. Državno prvenstvo  se svake godine održava u Splitu.

Natječete se li i Vi?

Natječem se, ali nemam neku šahovsku titulu. Više sam funkcioner nego vrhunski šahist. Počeo sam se baviti organizacijom na području šaha kada je moj sin Matija prije 7 godina počeo igrati šah.  Iako nisam vrhunski šahist  moram se  pohvaliti da sam nastupio na nekih četrdesetak turnira i osvojio 5 medalja. Jedna je bila zlatna. Sin Matija, sada je učenik sedmog razreda  i natjecatelj je četvrte kategorije te je bio  treći na državnom natjecanju u brzopoteznom šahu. Osvojio je  50- tak medalja na raznim turnirima natjecanjima.

Zašto biste učenicima preporučili da igraju šah?

Šah je prekrasna igra. Tko se jednom zaljubi u šah, igra ga cijeli život. Šah imitira život jer i u životu je važno kakve poteze povući, kakve odluke donijeti.  Treba razmisliti je li nešto dobro ili nije, treba zaključiti što je za nas dobro, a što nije. Šah nam u tome puno pomaže.

Koji je vaš omiljeni šahista?

Bobby Fischer, po mom je mišljenju najbolji šahist svih vremena, a najveći živući šahist je svakako Gari Kasparov. Osim toga što je izvrstan šahist, Kasparov je i veliki humanista. Od naših hrvatskih šahista najviše cijenim Ivana Šarića

Pratite li Youtube kanal križevčanina Antonija Radića?

Radića osobno poznajem i prije desetak dana smo bili na Skupštini saveza. On je  sjajan mladić koji snima odlične video uratke popularne u cijelom svijetu. Veseli me što podržava rad Saveza. On čak i vlastita sredstva donira za pobjednike šahovskih turnira. Pratim njegov rad i jako cijenim to što radi. /Iva Beloša, 6.b; foto: S. L./