Nogomet bio povod  pravom ratu u kojem je ubijeno oko 3000 ljudi

0
142

Uz početak Svjetskog nogometnog prvenstva

Izvor: Wikipedija – Nogometaši Salvadora slave pobjedu protiv Hondurasa (27. 6. 1969.)

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru započelo je u nedjelju (20.  11.), a trajat će do 18. prosinca.  Kod nas u Hrvatskoj zakuhalo se  već uoči prvenstva i to zbog  najave ministra Radovana Fuchsa da će se utakmice moći gledati u školama. No, u ovom članku mi donosimo zanimljivost o jednom pravom ratu kojem je povod bio nogomet.

Taj je rat nazvan Nogometni rat, a dogodio se 1969. u Latinskoj Americi. Zaratile su se Honduras i Salvador, dvije susjedne zemlje Latinske Amerike. Nakon prve kvalifikacijske utakmice u Hondurasu i pobjede domaćina, zbog poraza svoje zemlje Salvadora, ubila se  18-godišnja navijačica Amelia Boainos.  Kako to piše  TPORTAL, to je samoubojstvo dobilo puno prostora u medijima, a Salvadorci su uoči uzvratne utakmice u  svojoj zemlji,  u oklopnim vozilima prevozili na stadion gostujuće nogometaše  Hondurasa. Salvador je u toj utakmici pobijedio, ali u neredima su ubijena dvojica, a ranjeno je desetak navijača Hondurasa.

Izvor: Wikipedija – Salvadorski vojnici tijekom Nogometnog rata 1969.

Treća utakmica Salvadora i Hondurasa održana je u Meksiku i ponovo je pobijedio Salvador. U novim neredima ponovo je poginulo nekoliko navijača. Kaotičnu atmosferu dodatno je potaknulo protjerivanje salvadorskih migranata iz Hondurasa. Salvadorci su odmah uzvratili upadom na teritorij Hondurasa te je započeo rat. Procjenjuje se da je u tom ratu poginulo oko 3000 ljudi. Zahvaljujući posredovanju država Središnje Amerike, rat je završen već nakon četiri dana primirjem i povlačenjem salvadorske vojske iz Hondurasa.

Ipak, nogomet je bio samo povod tog rata jer dvije zemlje su godinama imale loše odnose. Salvador, tada bogatija zemlja, ali s manje stanovnika od Hondurasa, želio se proširiti na dio teritorija u Hondurasa. Njihov je sukob zbog teritorija riješen tek 1991., a dvije su zemlje u međuvremenu odigrale nekoliko utakmica i to bez krvavih posljedica. /Mihael Đuran, 8. a; naslovna fotografije preuzeta s Povijest.hr/