Lani počinjeno čak 40 posto više kaznenih djela spolne naravi na štetu djece

0
303

Povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece prolistali smo Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2021.

Povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, koji se obilježava sutra 19. studenog,  prolistali smo Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2021. i pronašli zabrinjavajuće podatke o porastu nasilja nad djecom. U Izvješću pravobraniteljice preneseni su podaci policije  da je u odnosu na 2020. zabilježen porast kaznenih djela na štetu djece za čak 16 posto, odnosno počinjeno je čak 4946 kaznenih djela na štetu djece. Među nabrojenim kaznenim djelima su i tri teška ubojstva djeteta mlađeg od 14 godina te 8 kaznenih djela teškog ubojstva u pokušaju. Zabilježeno je i 247 kaznenih djela nanošenja tjelesnih ozljeda, 47 teških tjelesnih ozljeda i jedno kazneno djelo osobito teških ozljeda.

Hrvatska policija izdvojila je i kaznena djela spolne naravi počinjena na štetu djece. Takva nedjela porasla su čak za 40 posto u odnosu na 2020. Prijavljeno ih je 804 (2020. bilo ih je 573), a najviše je onih, čak 359, za kaznena djela spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina. Ima li pandemija koronavirusa, i znatno drugačiji način života djece veze s porastom ovih kaznenih djela, ne piše u Izvješću, ali piše da su  su počinitelji takvih nedjela često  osobe iz obitelji. Počinitelji su i  susjedi ili osobe bliske obitelji, udomitelji, vršnjaci te nepoznate osobe. Navodi se da su i da su  to u tri slučaja  bili i vozači autobusa. U Izvješću navode da osobito zabrinjavaju prijave o seksualnom uznemiravanju učenica od strane nastavnika.

Izvor: EUROPOL

Pravobraniteljica ističe da u školama nedostaje program spolnog odgoja i obrazovanja

U Izvješću pravobraniteljice navode se i preporuke za zašitu djece od nasilja. Spominje se da važnu ulogu ima prevencija i edukacija djece o problematici seksualnosg nasilja. Navode i da postoje samo povremene projektne aktivnosti u tom pogledu i da te aktivnosti “ne mogu zamijeniti cjeloviti program spolnog odgoja i obrazovanja koji nedostaje u našim školama”.

U pogledu spolnog nasilja pravobraniteljica preporuča da je za stvaranje sigurnog okruženja za djecu nužna  provjera kriminalne prošlosti osobe koja se angažira za rad s djecom. Napominje i da nije dovoljno tražiti da protiv osobe nije u tijeku kazneni postupak već je potrebno tražiti i dokaz da osoba nije pravomoćno osuđena. Pravobraniteljica kritizira i praksu “blagih kaznih” počinitelja seksualnih nedjela nad djecom, a navodi se i podatak da je lani na izdržavanju kazne zatvora bilo 153 počinitelja seksualnih delikata na štetu djece. Među njima je bilo 35 recividista (onih koji su ponovili seksualno nasilje na šetetu djece). /Iva Beloša, 7.a; naslovna fotografija: PEXEL-RODNAE production/

Izvor: EUROPOL