Crna pantera može biti jaguar ili leopard

0
930

Krzno joj je crno zbog pojave koja se naziva melanizam

Posljednjih dana u brojnim medijima objavljena je vijest da je kod Apatina, mjesta na granici Hrvatske i Srbije viđena crna pantera. Nas je ta vijest motivirala da istražimo osobine ove životinje.

Najvažnije što smo doznali pretražujući po internetu je da crna pantera spade u red divljih mačaka – Panthera. Međutim crne pantere nisu nikakva posebna vrsta već su to najčešće leopardi (Panthera pardus) ili jaguar (Panthera onca), ali njihovo krzno umjesto uobičajene boje za njihovu vrstu postalo je crno zbog promjene zvane melanizam.

U Hrvatskoj  enciklopediji navode da je melanizam “prekomjerna pigmentacija u pojedinih pripadnika neke, inače svjetlije pigmentirane životinjske vrste”. Navode i da može biti potaknut velikom toplinom, vlagom te prirodnom selekcijom na osnovi genske mutacije te kao primjer spominju crnog leoparda ili crnog jaguara.

Izvor: Wikimedia – crni leopard

Samo 11 posto jaguara i leoparda ima crno krzno

Na portalu 10naj.com pronašli smo podatak da čak 13 različitih vrsta divljih mačaka zbog melanizma može biti crno, ali to nikad nisu tigrovi ili lavovi. No, oni pišu i da krzno crnih pantera nije uvijek posve crno i ovisno o svjetlosnim uvjetima mogu se uočiti šare na krznu crnih pantera. Prama natuknici u Enciklopediji Britannica melanizam je ustvari rijetka pojava kod leoparda i jaguara i samo oko 11 posto ih ima crno krzno.

Izvor: Wikemedia – crni jaguar

Pretražujući internet još smo doznali da su crne pantere opasne životinje i mogu biti teške od  20 do 60 kilograma. Veće su one koje žive na sjeveru Afrike, a manje žive na jugu Afrike. Stanište crnih pantera je i Azija te Sjeverna i Srednja Amerika.  Zanimljivo je i da crne pantere vide 6 puta bolje u mraku nego ljudi i imaju odličan sluh.

One su među najbržim trkačima na kopnu. Točnije rečeno oni su na trećem mjestu među kopnenim životinjama i mogu trčati čak 88 kilometara na sat. Na drugom mjestu je jaguar koji dostižu brzinu do 90 km na sat, a prvi su gepardi koji mogu postići brzinu od čak 130 kilometara.

Jesu li stanovnici oko Apatina doista vidjeli crnu panteru još nije definitivno potvrđeno, kao ni kad se 2010. pisalo da je viđena u njemačkim šumama.  /Petra Šok, 7.a; fotografije preuzete s interneta/