Vandale koji su oštetili elektro ormar sportske dvorane  treba kazniti

0
806

Uništavanjem društvene imovine počinitelji takvih nedjela ne čine štetu samo drugima već i sebi

Čim smo u ponedjeljak došli u školu primijetili smo da su prevrnuti svi kontejneri za otpad, a putem kroz ulicu do škole uočili smo da su prevrnuti i oni po ulici. Nekim učenicima je to bilo smiješno, a neki su govorili da je to divljački i neprimjereno. Tek kad smo u školi vidjeli policiju, proširila se vijest da policajci nisu stigli samo radi kontejnera već i zbog oštećivanja elektro ormara za napajanje sportske dvorane električnom energijom.

To divljaštvo još je više za osudu jer su vandali koji su to učinili ili pak neki znatiželjnik, mogli nastradati da su dotaknuli oštećeni dio kabla. Pitamo se jesu li vandali koji su oštetili elektro ormar znali koliko je to opasno i koji je bio njihov motiv za uništavanje društvene imovine. Doživljavaju li oni uništavanje društvene imovine kao zabavu ili kroz divljaštvo žele iskazati svoje nezadovoljstvo i poslati nekom nekakvu poruku.  Što god od toga bilo, smatramo da je to neprimjereno. Uništavanje društvene imovine nije zabava, a ukoliko pak netko divljaštvom želi nešto poručiti, ni to nije pravi način.  Postoje mnogi primjereniji i kulturniji načini izražavanja nezadovoljstva nekim projektom ili nekom aktivnošću u  zajednici.  

Mi smo u školi učili da da se društvena imovina financira iz “džepova” svih koji privređuju, a to znači i iz “džepova” onih koji čine divljaštva ili pak njihovih roditelja, ukoliko su to učinila djeca. Možda su počinitelji ovog divljaštva u školi stalno “sjedili na ušima”.  Ne bi li bilo bolje da se  novac umjesto na popravljanje uništene imovine ulaže  u nešto novo što će se koristiti za dobrobit svih nas. Da su počinitelji ovog nedjela malo razmišljali možda bi shvatili da oštećivanjem društvene imovine ne nanose štetu samo drugima već i sebi. Nadamo se da će policija otkriti počinitelje jer trebaju snositi posljedice za divljaštvo koje su učinili. /Ines Martinek, 6. a, foto: S.L. /

Školsku imovinu nepoznati počinitelji oštetili su i za vrijeme manifestacije Petrovo