Povjerenstvo Smotre hrvatskoga školskoga filma poručilo mladim filmašima da budu strpljivi

0
143
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Kinu Tuškanac gledali smo i Oscarom nagrađen „Surogat“

Čak 50 kratkih filmova učenika osnovnih i srednjih pogledala sam od 20. – 22. 10. u Kinu Tuškanac u Zagrebu za vrijeme Smotre hrvatskoga školskoga filma. Među njima je bio i naš film “Na gospodarstvu” zahvaljujući kojem smo pozvani na Smotru. Puno filmova mi se svidjelo, ali izdvojila bih film “Bez nas nema vas”. Film govori o osoblju škole, kuharicama, domarima, čistačicama, učiteljima, ravnateljima i pokazuje koliko s7 svi oni važni da bi škola funkcionirala.

Ema Pacur predstavljala je filmsku grupu na Smotri hrvatskog školskog filma

Film su snimale učenice iz škole OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, čija je filmska grupa  ove godine snimila čak 6 filmova.  S učenicama iz Male Subotice sam se  najviše družila i baš po tom druženju ću zapamtiti Smotru u Zagrebu.

Osim što smo gledali naše filmove drugog dana Smotre imali smo priliku sudjelovati i na predavanju o produkciji. Od producentice i dramaturginje Tene Bošnjaković doznali smo da osobitu pozornost trebamo posvetiti prvoj fazi produkcije koja se naziva predprodukcija. U toj fazi najvažniji je razvoj ideje i samog scenarija jer kako je naglasila Bošnjaković, to su ključne točke u razvoju filma. Ukoliko nemamo dobru ideju i scenarij  produkcija (snimanje slike i zvuka)  i postprodukcija filma neće to moći nadoknaditi. Na predavanju sam još doznala da u profesionalnu postprodukciju filma spadaju montaža slike i zvuka, specijalni efekti, izrada špice, izrada promotivnih materijala, premijera, slanja filmova na festivale i prodaja filma distributerima.

Posljednjeg dana Smotre gledali smo nekoliko animiranih filmova Zagrebačke škole crtanog filma. Među njima je bio i Surogat, jedini hrvatski film nagrađen nagradom Oscar.  Na zatvaranju smo imali  prilike čuti osvrt Povjerenstva na prikazane filmove. Između ostalog članovi Povjerenstva rekli su da  mi mladi filmaši ne bismo trebali biti lijeni ponovno snimiti neki kadar. – Dajte si strpljenja i vremena, ne budite lijeni. Prenijeti dušu u film to je bingo – rekao je redatelj Neven Hitrec. Članovi Povjerenstva istaknuli su i da je slika u filmovima bolja nego prije, ali i da je zvuk još problem u dosta prikazanih filmova.  Taj komentar u vezi zvuka sam osobito zapamtila jer mi se čini da i naša filmska grupe treba raditi na poboljšanju kvalitete zvuka. /Mihaela Pacur, 6. c, foto: S.L./