Film “Na gospodarstvu” nagrađen prvom nagradom stručnog žirija u Malom Lošinju

0
320
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

More nije bilo toplo, ali mi smo bili hrabri

Naš film “Na gospodarstvu”nagrađen je prvom nagradom stručnog žirija u kategoriji dokumentarnog filma na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece (29. 9. – 2.10. 2022.) u Malom Lošinju. Bila sam baš sretna kad sam u ime naše filmske grupe prozvana na pozornicu da primim nagradu. Ti trenutci na pozornici bili su poput šlaga na torti jer četiri dana provedena na Malom Lošinju bila su doista slatka.

Uživala sam u druženju s filmašima iz različitih gradova Hrvatske, a ponajviše s ekipom iz OŠ Marije Jurić Zagorke i OŠ Bartola Kašića iz Zagreba. Nas četvero, Jan, Leda, Petar i ja  doista smo bili pravi tim i cijelo smo vrijeme provodili zajedno. Zajedno smo gledali projekcije filmova, šetali, a jednom smo se uspjeli i okupati  u moru. More nije bilo baš toplo, ali mi smo bili hrabri i zaplivali smo u bistrom moru prekrasne Sunčane uvale. Poslije kupanja, sušili smo se tražeći kamenčiće pogodne da na njih nešto nacrtamo. Navečer smo na njih crtali poruke za uspomenu. Neke kamenčiće, zajedno s cvijećem, poklonili smo i našim mentoricama. Po njihovim rekacijama uočili smo da smo ih baš ugodno iznenadili.

Valerija Puškar, snimateljica filma “Na gospodarstvu”

Nas učenike je pak ugodno iznenadio posjet Muzeju Apoksiomena koji se nalazi na rivi u središtu Malog Lošinja. Muzej je interaktivan pa smo neke stvari o ovoj lijepoj statui atlete doznali pritiskajući različite gumbiće na izlošcima, a neke nam je ispričala kustosica. Posebno mi je bila zanimljiva priča da su u statui,  pronađenoj 1996. u moru pokraj otočića Vele Orjule, neko vrijeme u antičko doba živjeli miševi. Ulazili su kroz otvor na lijevom stopalu, a da  su tamo bili potvrđeno je analizom gnijezda od slame pronađenog u podlaktici lijeve ruke. Kratki film o pronalasku i restauraciji statue atlete,  obnavljane čak 7 godina,  gledali smo u prostoriji koja je cijela obložena tepihom. Na tepihu je prikazano morsko dno, a za izradu ovog krasnog tepiha potrošeno čak 675 kilograma vune.

Odličan film “Mozak na pašu” crtala je moja cimerica Arijela

Ugodno iznenađenje bili su i filmovi koje smo gledali. Puno toga nam se svidjelo, a meni ponajviše igrani “Jurica” OŠ Večeslava Holjevca. U tom je filmu  dječaka koji se želio ispisati iz škole izvrsno glumio Grga, mališan iz prvog razreda koji je također bio s nama na Malom Lošinju. Jako mi se svidio i film “Virtualna šetnja školom” učenika iz OŠ Braće Radića iz Koprivnice. Taj film na zabavan način prikazuje što sve učenike razredne nastave čeka kad pređu u peti razred. Gledajući film zaključila sam da su filmaši iz Koprivnice jako puno truda uložili u izradu različitih rekvizita i  kostima. Puno truda u svoje filmove uložili su svi, a možda najviše oni koji su pripremali animirane filmove tehnikom klasične animacije, crtanjem likova na papiru.

Od ukupno 86 filmova prikazanih na Reviji, animiranih je bilo najviše, čak 25. Doista je bilo odličnih animiranih filmova u različitim tehnikama animacije,  a meni  se najviše svidio film “Mozak na pašu” ŠAF-a iz Čakovca. Autorica tog filma je bila moja cimerica, sedmašica Arijela koja doista lijepo crta. Njen i sve ostale filmove nagrađene i prikazane na Reviji još nekoliko dana možete vidjeti na slijedećoj POVEZNICI. /Valerija Puškar, foto: S. L./

Revijske projekcije još je moguće vidjeti online

Prije stručnog žirija sve pristigle filmove, njih 247,  procjenjivala  je selekcijske komisija. Ta je  komisija odlučila kojih će 86 ući u službenu konkurenciju. Evo što su o našem filmu napisale njene članice, producentice i redateljice Marina Andree Škop, Dalija Dozet i Margit Antauer.

MARINA ANDREE ŠKOP Iz Iz perspektive dječaka upoznajemo život na farmi. Meni se jako sviđa dječja perspektiva koja se povezuje s malim janjcima. Ima nešto iskreno u ovom dokumentarcu.

DALIJA DOZET Hvala dečkima koji su nas uveli u svoju svakodnevicu i pohvala ekipi koja je okrenula kameru u zanimljive likove iz svoje okoline.

MARGIT ANTAUER Dokument koji će prema riječima nekih sudionika tek pokazati koliko je važno bilo snimiti film o životu na seoskom gospodarstvu. Desetminutno zanimljivo druženje sa starijom i novom generacijom ljudi i životinja na hrvatskom selu