Oduševio me susret s književnikom Danom Purićem

0
89

Doživjela sam posebne trenutke kada sam upoznala Dana Purića, pisca i divnu osobu čije su riječi promijenile moj život. Naš susret  dogodio se ovog mjeseca u Domu mladih u Aleksandriji. Bio je dio manifestacije namijenjene mladima u našem gradu, mladima koji žele znati više o književnosti, domoljublju i mudrosti.

Tko je Dan Purić? Dopustite mi da ga predstavim.  Dan Purić veliki je domoljub, karakteran čovjek koji prenosi ljepotu bez granica. On je  mudar čovjek koji vas potiče da  proniknete u misli, emocije, osjećaje i koji bez sumnje može promijeniti živote. On  utječe na promjenu vaših  stavova i potiče  vas da sve sagledate iz druge perspektive. Iako je realan, on kombinira gorku stvarnost sa slogom i nadom te u srcima ljudi budi osjećaj ljubavi prema domovini, želju za promjenom i čežnju za starim vremenima.

Njegove riječi imaju šarm koji prodire do dubine vaše duše i čini da se osjećate jedinstveno, da osjećate da ste važni i da je vaša uloga u društvu promicati i prenositi obrazovanje, povijest, kulturu i jezik rumunjskog naroda. U njegovim zapisima pronašala  sam citat koji prenosi poruku s posebnim emotivnim nabojem: „Zajedno s prošlošću nestaje budućnost, čovjek današnjice uzalud se kreće u neprekidnoj sadašnjosti, živi s bićem samo u jednoj dimenziji vremena – to narušava identitet i znači polaganu ali sigurnu smrt identiteta.”

Što nam poručuje ovom porukom? To je snažna poruka za uzbunu u vezi s preporodom rumunjskog naroda. Potreban nam je preporod, jedinstvo, razumijevanje i mir među nama, a to ovisi o svakome od nas. Osjećaj ljubavi i odanosti prema zemlji svatko od nas trebao bi prenijeti budućim generacijama kako bi rumunjski narod bio snažan i trajao zauvijek. Dan Purić dirnuo me u srce i uvijek ću ga nositi tamo, rado se sjećajući njegovih savjeta i njegovih riječi koje nikad ne griješe.

Znate li što me je najviše oduševilo tijekom ovog susreta? – činjenica da sam shvatila da sam jedinstvena, da mogu savladati svaki izazov, da moram biti jaka i predana svojim ciljevima. Shvatila sam da ljepota dolazi iz stava, iz osmijeha, iz načina na koji voliš i pokazuješ svoju empatiju prema onima oko sebe, iz iskrenog srca.

Naučila sam što znači uvažavanje i kako doći do uspjeha kojeg nema bez rada. Dan Purić mijenja perspektive, pretvara strahove u hrabrost, nepovjerenje u ambicije, samopouzdanje, ustrajnost i predanost.

Jasno je da je svaka njegova riječ izrečena iz srca da osnaži i osvijesti svoju pravu vrijednost. Zahvalna sam mu jer su me njegove riječi potaknule da imam više povjerenja u sebe, mogu se nasmijati, voljeti, tolerirati. Iako mi je to ponekad teško, na susretu s njim naučila sam i da se treba  boriti za svoje snove i ne bojati se priznati ono što osjećam! Da je on posebna  osoba vidi iz svih njegovih gesta, stavova i riječi. Između ostalog rekao je i slijedeće misli:

“Divna osoba danas je ona koja se penje uz ljestve, suočavajući se ne samo s onima koji silaze, već i s njihovim uvredama!”

“Zašto neka sjećanja nikad ne zaboravimo? Vjerojatno u njima postoje komadići duše koji te uvijek prate!” / Dragu Anamaria, VIII A/

Izvorni članak objavljen je u školskom  digitalnom listu MEDIA  GENER@TION  /Dragu Anamaria, VIII A/