Otpočeo projekt modernizacije Alexandrije

0
123

Grad Alexandria  započeo je projekt obnove ulice Libertății. To je središnja gradska ulica koja se nalazi unutar  pješačke zone u centru grada. Projekt obnove predviđa i preuređenje zelenih površina te nabavu i postavu novih klupa, koševa za smeće, kioska i  malih poslovnih prostora. Planira se izgraditi i još dva  arteška bunara. Sve ove promjene desit će se  zahvaljujući projektu pod nazivom „Smanjenje emisija ugljičnog dioksida u Alexandriji, usvajanjem ekološkog javnog prijevoza – Objekt 3 – Modernizacija pješačke zone Ulice Libertății “. Projekt se sufinancira iz europskih fondova, a   građani Alexandrije raduju se što je grad uspio ishoditi sredstva za ovaj važan projekt.

Na mrežnoj stranici grada  opisani su detalji projekta koji će naš grad učiniti suvremenijim i po mjeri stanovnika u 21. stoljeću. Dakle, na mrežnim stranicama grada piše da ćemo  dobiti moderni pješački kolnik od prirodnog kamena. Uredit će se postojeći bunar i izgraditi još dva nova arteška bunara. Postojeće klupe zamjenit će se novim suvremenijim, a uredit će se i zelene površine. Dobit ćemo i novu javnu rasvjetu, video nadzor i WI-FI, a uredit će se i sustav kanalizacije za oborinske vode. Planira se i izgradnja biciklističke stazu u dužini od 14.625 metara. Duž staze bit će  15 stanica za unajmljivanje bicikla. Na tim će stanicama korisnicima biti na raspolaganju ukupno 300 bicikla.  Uredit će se i 32 autobusna stajališta te moderni autobusni kolodvor za 10 električnih autobusa, a postavit će se i 13 punionica za električne autobuse. Planom je predviđeno i moderno parkiralište s 200 parkirnih mjesta, a u cijeloj zoni uspostavit će se suvremen sustav upravljanja prometom.

Radove izvode dvije tvrtke koje je na natječaju izabrao grad. Ovom investicijom pridonijet će se smanjenju emisije ugljika i zagađenosti zraka u gradu. Očekuje se da će utjecati na podizanje svijesti javnosti o prednostima korištenja bickla i usvajanje zdravog načina života te unaprijediti sustav upravljanja prometa i videonadzora.

Iako sam projekt sanacije traje već dugo i ne zna se točno kada će biti završen, mještani se vesele ovom projektu i nadaju se i da će ovi zahvati imati utjecaja i na povećanje broja turista u Alexandriji. /Popescu Maria-Alexia, VI A; fotografije preuzete s interneta/