Odgovor na učeničke poruke solidarnosti stigao i od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

0
137
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pravobraniteljica Ljubičić napisala je da su u odnosu na plaće muškaraca, plaće žena u Hrvatskoj  7 posto manje

-Promjena počinje, od nas, od tebe! Malim koracima, možeš napraviti veliku stvar! Ti si rješenje, zato kreni mijenjati svijet na bolje, odvajaj otpad, recikliraj, bicikliraj, štedi vodu, sudjeluj u akcijama čišćenja, ali svemu ovome uči ljude oko sebe, svoje prijatelje, obitelj i zajedno možemo napraviti puno! – Ove riječi dio su odgovora koji  je učenicama Vanessi Fiket, Magdaleni Ivšak i Lei Harča iz 6. b na njihovu razglednicu solidarnosti uputila Ivana Dubravec iz  Energetsko-klimatskog ureda Križevci. Ove tri učenice, te ostali učenici 6.b, 6.a i 7.a poruke solidarnosti pisali su  u sklopu Erasmus+ projekta P.S. Pokreni solidarnost! kojeg je naša škola provodila zajedno s još  31 školom iz Hrvatske te školama iz Francuske, Italije, Poljske, Slovenije i Španjolske.

E-knjiga o projektu P.S. Pokreni solidarnost – u knjizi su odgovori građana na poruke solidarnosti naših učenika

Od ukupno 58 razglednica, koliko su šestaši i sedmaši poslali na različite adrese u Svetom Petru Orehovcu, Križevcima i Zagrebu, pristiglo je  11 odgovora. Najviše odgovora (7) stiglo je iz Zagreba, a preostali su iz Križevaca. Po četiri odgovora pristigla su na naše poruke vezane uz ravnopravnost spolova i rasizam, a tri odgovora stigla su na poruke solidarnosti o ekološkim problemima. Na poruku o rasizmu odgovorili su Dražen Bošnjaković, zastupnik HDZ-a, učiteljica Tanja Maltar Okun, Ankica Jurić Tilić, producentica Kinorame  te Nenad Puhovski, redatelj i direktor festivala ZagrebDox. Istaknutim filmskim djelatnicima obratili su se učenici 6.a s porukom u vezi rasističkih stereotipa u filmovima. Redatelj Puhovski, između ostalog je istaknuo je da su takvi stereotipi u filmovima “samo odražavali situaciju u društvu koja se, na sreću, pogotovo u zadnje vrijeme pomalo mijenja, naročito kada su u pitanju prava na etničku i ravnopravnost spolova”.  U nastavku je Puhovski napisao i slijedeće: “Kod nas je situacija još uvijek dosta teška, o čemu govori i primjer kojeg spominjete”. Naime, učenici su redatelju pisali o rasističkom ispade u centru Zagreba. Taj se rasistički ispad dogodio u studenom 2021. Bezi ikakvog povoda skupina huligana tada je napala skupina crnih mladića, zaposlenika tvrtke Rimac.

Učenice 6. b – pisanje razglednica

Na poruke o ravnopravnosti spolova učenicima su odgovorili Darko Jambreković, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Radnik Križevci, Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske te Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica Ljubičić između ostalog u svom je odgovoru spomenula da u Hrvatskoj  rodni jaz u plaćama iznosi 7%. Ona je učenicima poručila da se nastave i “dalje zalagati za prava žena i ravnopravnost spolova jer do promjene možemo dići samo ako ćemo raditi svi zajedno i suzbijati predrasude i stereotipe o očekivanim ulogama muškaraca i žena u društvu”. Što još sve piše u odgovorima na poruke učenika pročitajte u e-knjizi o projektu.

Naša škola drugu je godinu zaredom sudjelovala u ovom projektu u kojem se prije pisanja razglednica s porukama solidarnosti uči o stereotipima, predrasudama, solidarnosti, diskriminaciji i o tome kako “pročitati” poruku neke fotografije.  Naša škola u ovaj se projekt uključila na poziv  Centra za mirovne studije koji koordinira projektom u Hrvatskoj. Koordinator projekta za našu školu  je knjižničarka Stojanka Lesički.  /Iva Beloša, 6.b; Karla Ledinski, 7.a/

Odgovor redatelja Nenada Puhovskog, direktora ZagrebDoxa i producentske kuće Factum
Na radionicama održanim u sklopu projekta projektu su učenici učili o stereotipima – na ovim fotografijama pokazuju rezultate istraživanja o starim osobama i Romima