HomePredstavljamoNa Eramsus+ mobilnosti u Rumunjskoj i "letjeli"

Na Eramsus+ mobilnosti u Rumunjskoj i “letjeli”

Zajedno otkrivali što se krije iza vijesti i uživali u adrenalinskom parku

Da moramo kritički razmišljati kad čitamo neku vijest ili neki drugi medijski sadržaj to je ono najvažnije što smo naučili na Eramus+ mobilnosti u gradu Alexandria u Rumunjskoj. Mobilnost pod nazivom “Otkrijmo zajedno što se krije iza vijesti”  održana  od 29. 5 do 3. 6., a domaćini su nam bili učenici škole “Mihai Eminescu”.

Erasmus+ tim OŠ Sveti Petar Orehovec na DIGI 24 TV u Buchurestu

Zajedno s njima i učenicima iz Ćićevca (Srbija) i Skopja (Sjeverna Makedonija)  na radionicama smo učili da svaki medijski sadržaj ima neku svrhu. Nije uvijek namjera nekog medijskog sadržaja samo da nas informira o nekom događaju. Nekim medijskim sadržajima cilj je i da nas nagovore  da kupimo neki proizvod ili da utječu na naše mišljenje. Da bi medijima to uspjelo služe se senzacionalističkim naslovima, poznatim osobama te različitim vrstama dezinformacija, a da bi mi to shvatili voditelji radionica potrudili su se oko organizacije jednostavnih grupnih aktivnosti. Npr. na jednoj smo radionici trebali čitati tekstove i tražiti odgovore na 5 osnovnih novinarskih pitanja (tko, što, kada, gdje, zašto). Na jednoj nam je radionici bio zadatak da sami napišemo neku senzacionalističku vijest. Trebali smo i smišljati privlačne sadržaje za neki novi portal, a nakon razgovora s lokalnim svećenikom, policajcem i izbjeglicom iz Rumunjske morali smo napisati intervju.

Intervju u parku grada Alexandrie

No, osim aktivnosti koje su bile vezene uz temu mobilnosti, bilo je vremena i za različite druge aktivnosti.  Najdraže nam je bilo  družiti se s članovima drugih timovima u večernjim satima. Lijepo i ukusno bilo je za vrijeme obroka po različitim restoranima, a  aktivnost koja nam se svima najviše svidjela bila je posjeta adrenalinskom parku.  Na početku smo svi bili malo prestrašeni kad su nam instruktori pokazivali kako koristiti sigurnosnu užad i dok smo promatrali druge  kako prolaze preprekama između drveća na visini od nekoliko metara. Ipak kad smo sami krenuli u akciju, “puknuo” nas je adrenalin i zaboravili smo za strah. Barem je tako bilo u mom slučaju. Oni koji su me promatrali dok sam letjela uz pomoć ziplinea i prolazila prepreke rekli su da sam bila jedna od najbržih u svladavanju tih prepreka, a ja mogu reći da sam uživala i da bih to ponovila opet. Ponovila bih opet i vožnju brodom po delti rijeke Comana, a i cijelu Erasmus+ mobilnost jer Erasmus+ doista otvara nove horizonte. /Lea Hrandek, 7.b; video: Ivana Šiković, foto: S. L./

O mobilnosti u Rumunjskoj čitajte i na mrežnoj stranici Koprivničko-križevačke županije

Grupni rad na jednoj od Erasmus+ radionica
Svi sudionici mobilnost pred francuskim kulturnim centrom u gradu Alexandria
Priredba domaćina iz škole “Mihai Eminescu”
Gabrijel Kurpez u adrenalinskom parku Comana
Erasmusovci na delti rijeke Comana
Lea Hrandek i Fran Košutić – oklada
Erasmus+ tim pred hotelom

Must Read