Mladi EKO inovatori dobili su sredstva za realizaciju svojih rješenja za zaštitu vodnih resursa

0
266

U Skoplju je 18. travnja 2022. održana radionica  kreativnog razmišljanja. Na radionici je 5 timova dobilo 120.000 denara za realizaciju svog timskog rješenja.  Timovi su bili sastavljeno od srednjoškolaca starih od 13 do 19 godina. Novčani poticaj bio je namijenjen za razvoj timskog rješenja za zaštitu voda i smanjivanje štetnih učinaka klimatskih promjena. Radionica je dio programa UPSHIFT, a na njoj je sudjelovalo 10 timova sastavljnih od 50 srednjoškolaca iz  Skoplja, Tetova, Valandova, Strumice, Prilepa, Velesa i Berova.  Timove su pratili profesori i mentori koji su im pomogli da razviju svoje ideje i steknu nove vještine.

Novac za provedbu svojih ideja dobilo je slijedećih pet timova:

• SUGS “Braka Miladinvci”, Skopje, za  projekt smanjenju potrošnje pitke vode za navodnjavanje i održavanje školskog dvorišta i zoološkog vrta kroz obnovu školskog bunara.

• SOU “Orde Chopela”, Prilep i SUGS “Vlado Tasevski” –  za projekt  prikupljanja i korištenju kišnice u podzemnim i površinskim sabiralištima koje će se koristiti za navodnjavanje biljaka u njihovim školskim dvorištima.

• SSOU “Kole Nedelkovski”, Veles  za projekt  sprječavanja gubitaka vode u gradskom vodovodu Velesa ugradnjom senzora u vodovodne cijevi koji će putem SCADA sustava slati izravne informacije JKP “Derven”.

• OSEU “8. rujna”, Tetovo za projekt pročišćavanja pitke vode u svojoj školi postavljanjem filtera.

UPSHIFT je jedna od brojnih inicijativa koje podržava UNICEF. Ta inicijativa omogućava radionice društvenih inovacija te ih podupire  s mentorstvom, materijalima i financijama. Cilj UPSHIFT-a je potaknuti inovativno i kreativno razmišljanje mladih kako bi razumjeli izazove s kojima se susreću te im pomogli da dođu do inovativnih rješenja u obliku proizvoda ili usluge. Temelji se na metodologiji prenosivog dizajnerskog razmišljanja koja može pomoći nastavnicima i studentima da razviju svoje poduzetničke vještine. Prije svega vještine  upravljanje projektima, kritičko mišljenje, timski rad i  komunikacijske vještine. / Gorjan Azmanov (9-1); foto: UNICEF/

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu L.A. IN-formator