Štrajk u makedonskim školama nije omeo Erasmus+ mobilnost orehovečkih učenika  u Skopju

0
412
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na susretu s gradonačelnikom Timčom Mucunskim Erasmusovci dokazali da će među njima biti aktivnih građana

U Skopju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, članovi Erasmus+ tima OŠ Sveti Petar Orehovec zajedno s timovima iz Rumunjske i Srbije boravili su od 11. do 15. travnja, a  domaćin mobilnost bila je  škola “Lazo Angelovski”. To je najveća skopska škola i ima više od 1500 učenika. Povod boravka u Skopju bila je mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Da bi među sudionicima spomenutog Erasmus+ moglo biti aktivnih građana i novinara potvrdilo se već prvi dan na susretu s gradonačelnikom  Općine Aerodrom u kojoj se nalazi škola  “Lazo Angelovski”.  Erasmusovici su mladom gradonačelnika Timču Mucunskom postavili brojna pitanja o njegovom odnosu prema medijima i obavezama gradonačelnika. Lavinu pitanja pokrenuo je Gorjan Azmanov, član makedonskog tima.  Odmah nakon što je gradonačelnik završio s pozdravnim govorom, Gorjan ga je  pitao kad će Općina urediti igralište u njegovom naselju.

Kod Timča Muncovskog, gradonačlenika Općine Aerodrom, foto: M. Ognenovska

Članovi Erasmus+ timova bili su aktivni i na radionicama o medijskoj pismenosti koje su organizirali domaćini iz škole “Lazo Angelovski”. Na radionici “Moć medija” raspravljalo se o važnosti konteksta informacija. Istaknuto je da se smisao poruke ne nalazi  samo u poruci nego i u primateljima poruke jer važne su razlike u iskustvu, obrazovanju, svjetonazoru i drugim karakteristikama primatelja informacije.

Sudionici Erasmus+ mobilnosti u Sjevernoj Makedoniji pred spomenikom Toše Preoskog

Igrom pokvarenog telefona započela je radionica “Vjerodostojnost informacije”. Učenicima poznata i atraktivna igra poticajno je djelovala  na usmjeravanje njihove pažnje  na važnost izostavljenih podataka u vijesti i na to da su mediji interpretacija stvarnosti, a ne sama stvarnost. Na radionici “Je li to trik, moram li kliknuti?” fokus je bio na clickbait naslovima i lažnim vijestima. Sudionicima mobilnosti vrlo zanimljiva bila je i radionica „Bubble filter“  (filter mjehurići) koju su započeli zadatkom otvaranja svoje omiljene pjesmu na Youtubeu. Na toj radionici mogli su naučiti kako algoritmi prate informacije koje korisnici interneta svakodnevno ostavljaju o sebi. Algoritmima to omogućuje  personaliziranje  sadrža za svakog pojedinog korisnika  što utječe na razmišljanja i stavove korisnika interneta.

Osim zanimljivih radionica sudionici mobilnosti uživali su i u kulturno-zabavnim  sadržajima koje su im organizirali domaćini. Prvi dan sve je oduševilo uprizorenje tradicionalnih makedonskih uskrsnih običaja. Makedonski učenici osim što su glumili i plesali tradicionalne plesove, sami su osmislili scenarij i sve su odglumili na izvrsnom engleskom jeziku. Kroz igru treasure hunt (tražnja blaga) učenici su imali  priliku više doznati o povijesti Skopja. Svima se svidio i boravak u  Escape rooomu, a podijeljenja mišljenja bila su oko posjete baletu Gissele. Posjet baletu ogranizirali smo sami kao i aktivnosti u subotu jer smo svoj boravak u Skopuju morali produžiti do nedjelja obzirom da u subotu nije bilo odgovarajućeg leta za Zagreb.

Mobilnost u Skopju održana u tjednu kad je u Sjevernoj Makedoniji otpočeo generalni štrajk u školama. Ipak naše domaćine predvođene koordinatoricom Ljubicom Ruzhinskom štrajk nije spriječio da nam budu dobri domaćini te su članovi njihovog Erasmus+ tima  štrajk proveli radno.

Članovi Erasmus+ tima s Anom Vučić pred Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Skopju

Dodatna aktivnost upriličena samo za sudionike mobilnosti iz OŠ Sveti Petar Orehovec bio je prijem u Veleposlanstvu Sjeverne Makedonije. Naime, zbog sigurnosnih razloga organizatori mobilnosti iz OŠ Sveti Petar Orehovec redovito posjete stranim zemljama prijavljuju hrvatskom veleposlanstvu zemlje koje posjećuju. Veleposlanstvo u Skopju zainteresiralo je naše pismo te su sudionike mobilnosti pozvali na prijem. U razgovoru s Anom Vučić,  zamjenicom veleposlanice imali su prilike predstaviti školu i Erasmus+ projekte koje provode. Vučić je istaknula kako su naši učenici privilegirani što imaju priliku biti sudionici ovakvih projekata koji šire europske ideje i omogućuju im upoznavanje drugih kultura. /Stojanka Lesički, foto: M. Ognenovska; S. L./

Dio Erasmus+ tima OŠ Sveti Petar Orehovec u Skopju