Finski učenici u osnovnim školama obavezno uče i kuhati

0
543
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učitelji u Finskoj zarađuju između 2.500 do 4.000 eura

Za vrijeme naše mobilnosti u finskom gradu Oulu u sklopu Erasmus+ S.O.S. projekta (od 14. do 18. ožujka) imali smo prilike doznati nešto više i o njihovom obrazovnom sustavu, a upoznali smo i sve kutke njihove grandiozne škole.

Zgrada u kojoj se nalazi škola  Kastelli  koštala je čak 42 milijuna eura. Osnovna škola Kastelli  dio je društvenog centra sagrađenog 2014., a u toj zgradi školuje se oko 2200 učenika uključujući i 100 polaznika vrtića. Osim osnovne škole koju pohađa  850 učenika, 600 učenika pohađa srednju školu i još 600 njih obuhvaćeno je obrazovanjem za odrasle.  U školi Kestelli školuje se i dosta djece imigranata. Točan broj  nismo doznali, no naši su nam domaćini rekli da djeca imigranata pohađaju pripremni razred prije upisa u školu. Spomenuli su i da dosta imigranata pohađa školu za obrazovanje odraslih.

Izvor – archdaily.comDruštveni centar Kastelli

Ravnatelj cijelog društvenog centra i osnovne škole, naš domaćin Timo Salmi, predstavljajući nam svoju školu i centar rekao nam je da je zgrada sagrađena sredstvima javno privatnog partnerstva i grad Oulu postat će vlasnik te zgrade za 25 godina. Do tada grad plaća najam, a privatni partner školi osigurava servise poput čišćenja, prehrane, osiguranja….

Uz spomenuti vrtić i škole, društveni centar obuhvaća još i dva prostora za druženje mladih, knjižnicu te čak četiri sportske dvorane i teretanu.  Učenici osnovne škole tjelesni imaju jednom tjedno po dva sata, a njihov školski sat traje 60 minuta. Vrlo često idu van na skijanje i klizanje. Od 7. do  9.  razreda satnica tjelesnog im može biti i veća ukoliko tjelesni izaberu za izborni predmet. U školi Kestelli veliku pažnju pridaju sportu, a imaju i posebne sportske razrede. Učenici u sportskim razredima treniraju neki od slijedećih sportova: plivanje, odbojka, nogomet, hokej i hokej s loptom. U njih se upisuju djeca iz grada i regije i to isključivo na osnovu postignutih sportskih rezultata.

Izvor – archdaily.com Jedna od sportskih dvorana

U ogromnoj stolarskoj radionici izrađuju predmete od drveta

Zgrada ima i brojne laboratorije za izvođenje nastave kemije, fizike i biologije te nekoliko glazbenih učionica s brojnim instrumentima. Također i učionice za izvođenje nastave likovnog odgoja te prostore u kojima pletu i šivaju. Naime, u Finskoj postoji predmet kojeg oni nazivaju crafts (rukotvorine).Taj ih predmet prati od prvog razreda, ali tijekom devetogodišnje osnovne škole imaju mogućnost izbora. Mogu se odlučiti za šivanje, pletenje, obradu drva ili metala. Npr. obradu drva mogu birati već od 9 godina. Prilikom obilaska škole posjetili smo i njihovu stolarsku radionicu koja se sastoji od nekoliko velikih prostorija. U njima je smješteno mnoštvo suvremenih strojeva za obradu drveta, a imaju i nekoliko 3D printera. Učenici koje smo zatekli u radionici tada su izrađivali stolice. Škola osigurava sav potreban materijal za izradu predmeta, a učenici stolice i sve drugo što izrade na satovima rukotvorina mogu ponijeti kući.

Na domaćinstvu uče kuhati i prati rublje

Finske škole, kako su nam rekli domaćini, nastoje učenike poučiti i praktičnim znanjima potrebnim za svakodnevni život. Zato u školi imaju i  domaćinstvo. U sklopu domaćinstva uče različite kućanske poslove. Posjetili smo njihov prostor s nekoliko strojeva za pranje rublje gdje uče kako oprati rublje. Imaju i kuhinju u kojoj uče kuhati. Kuhanje je obavezno za učenike sedmog razreda, a u šestom i osmom razredu mogu ga izabrati kao izborni predmet. Prilikom našeg posjeta učenici su u kuhinji  baš degustirali roladu s pekmezom koju su  ispekli na tom satu.  Posjetili smo i prostor u kojem su pleli različite ukrasne predmete. Mnoštvo predmeta koje izrađuju izloženo je  u hodnicima škole, a na jednom od hodnika zamijetili smo i plakate s fotografijama kućnih ljubicama učitelja. Na puno mjesta u školi nalaze se  fotelje  ili vreće za sjedenje i stolovi te učenici tamo provode odmore čitaju, uče ili se druže. Jedan takav prostor za učenje nalazi se u staklenoj prostoriji na katu, a ta je prostorija  stepenicama povezana s knjižnicom u prizemlju.

Jedna od mjesta za boravak učenika tijekom odmora spojeno je s knjižnicom u prizemlju

Ogromna knjižnica u kojoj su zaposlena četiri knjižničara nije samo školska već u njoj knjige mogu posuđivati svi stanovnici Oulua.  Što se lektire tiče učenici imaju obavezan popis lektire, ali nije opsežan kao naš.  Npr. učenici od sedmog do devetog razreda moraju obavezno pročitati  četiri djela godišnje. Nakon čitanja lektire analiziraju je na vrlo različite načine. Jedna od učiteljica finskog jezika s kojom smo se družili  rekla nam je da  svojim učenicima povremeno zadaje i da  pročitano djelo analiziraju kroz podcast. 

Prehrana besplatna za sve učenike, a imaju i vegetarijanski meni

U prostoru za druženje mladih između ostalog imaju i biljar i mnoštvo različitih društvenih igara te čajnu kuhinju. U tom prostoru zaposleno je pet osoba koje organiziraju aktivnosti za mlade. U prizemlju se nalazi i velika kuhinja i blagovaonica. Prehrana za učenike je besplatna i oni  sami uzimaju hranu i mogu  staviti koliko žele. Imaju mogućnosti birati i vegetarijanski jelovnik. U školskoj kuhinji hrane se i učitelji, no oni plaćaju prehranu. Učitelji također plaćaju i parkirališno mjesto. Cijena ovisi o tome žele li grijanje za odleđivanje automobila. Ukoliko nemaju vlastiti uređaj za odleđivanja parkirno mjesto plaćaju 50 eura godišnje, a ukoliko koriste vlastiti onda ih ono košta 30 eura godišnje. Njima to nije veliki iznos jer plaća finskih učitelja ovisno o radnom stažu i broju odrađenih sati iznosi od 2.500 do 4.000 eura. Satnica kao i kod nas nije jednaka za sve predmete, npr. za matematiku je tjedna satnica ukupno 22 sata, ali učitelji imaju mogućnost odraditi i više sati ukoliko to žele.

Dio blagavaonice za učenike

Učitelji ništa ne pišu na ploču

Razgovarajući s našim domaćinima o obrazovnom sustavu doznali smo i da se u Finskoj ocjenjuju svi predmeti, ali ocjenama od 4 do 10, a učenici do četvrtog razreda ocjenjuju se opisnim ocjenama.  U razredima uglavnom ima po 25 učenika, a u nižim ih može biti do 30. Svi učenici dobivaju besplatne knjige i sav potreban pribor. Knjige vraćaju na kraju školske godine te ih dobiva nova generacija učenika. Učenici nemaju školske tablete, ali na raspolaganju imaju informatičku opremu potrebnu za nastavu. Tablete ili računala potrebne na satu učitelji dovoze u učionice na kolicima i prije sata moraju je naručiti.  Mobilne telefone učenici na satu smiju koristiti jedino ukoliko su im potrebni za neki zadatak.

Sve što učitelji napišu vidi se na bijeloj ploči

Naši domaćini ispričali su nam i da finski učitelji imaju određenu autonomiju u provođenju kurikuluma te da sami mogu odlučivati hoće li ili neće u osnovnoj školi znanje svojih učenika provjeravati putem nacionalnih testova. No, nacionalna testiranja obavezna su za učenike srednjih škola. To su završni testovi slični našoj maturi, ali za upis na fakultet, fakulteti organiziraju vlastite prijemne ispite. Upravo tijekom našeg obilaska škole osoblje škole  uređivalo je prostor s 450 mjesta u kojem su idući dan trebali započeti završni ispiti za srednjoškolce. Sve takve ispite pišu isključivo na računalima.

Učitelji u školi Kestelli ništa ne pišu na ploču već u bilježnicu na stolu. Ta bilježnica stoji ispod kamere koja u vrlo visokoj rezoluciji prenosi zapise na bijelu ploču i svi mogu u realnom vremenu vidjeti što je učitelj piše.

Organizirani prijevoz samo za učenike koji su udaljeni od škole više od 5 kilometara

Zanimljivo je napomenuti da je prijevoz autobusima organiziran samo za djecu koja stanuju na udaljenosti većoj od 5 kilometara. O materijalnoj situaciji obitelji ovisi je li prijevoz besplatan. Zato tamo nije čudno da učenici u školu dolaze biciklima čak i po snijegu.  Za našeg boravka mnoštvo učenika dolazilo je biciklima za koje je osiguran poseban dio na parkingu pored škole. Hladnoća koja zimi dostiže i do minus 30 stupnjeva, a u Laponiji i do minus 40, njima ne predstavlja prepreku pa i vrtićanci gotovo svaki dan idu u dvorište i igraju se u snijegu.

Da sve prethodno spomenuto u članku  daje dobre rezultate potvrđuju  rezultati PISA testova prema kojima su Finci u vrhu europskog obrazovanja. Prema posljednjim rezultatima PISA testova (iz 2018.) finski učenici bili su drugi u Europi u čitalačkoj pismenosti. Oni su ostvarili 520 bodova, a Estonija 523. Drugi su bili i u prirodoslovnoj pismenosti. Finski učenici imali su 522 boda, a estonski učenici 530 bodova. U matematičkoj pismenosti na posljednjem PISA testiranju nisu bili u europskom vrhu. /Stojanka Lesički; foto: S. L./

Religijsku kulturu imaju jednom tjedno

Naše smo domaćine pitali i za broj predmeta u osnovnoj školi. U osmom razredu broj predmeta nešto je manji nego kod nas. Njihovi osmaši imaju 12 predmeta: finski, švedski i engleski jezik, matematiku, tjelesni, fiziku, umjetnost, zemljopis i povijest, rukotvorine, domaćinstvo te religijsku kulturu. Religijska kultura kod njih je 1 sat tjedno i izučavaju sve religije, a u 9 razredu religijska kulturu zamjenjuje etika. Učiteljica religijske kulture s kojom smo razgovarali rekla nam je da ona nije pripadnik niti jedne religije te da predaje i povijest. Valja napomenuti i da u školi Kestelli većina učitelja predaje po 2 predmeta.