Neobični mammatus oblaci ime dobili po grudima

0
416

Viralni video video  objavljen prije nekoliko dana motivirao nas je da pišemo o tome što su to mammatus oblaci. Ukoliko vam se posreći da na nebu vidite oblake kakvi su u Argentini viđeni 16. veljače, uživajte u pogledu jer se takvi oblaci ne viđaju baš često.

Ime tih oblaka dolazi od latinske riječi mamma, što je latinski izraz za grudi. Kako piše portal Istramet.hr mammatus oblake prvi je davne 1894. opisao pionir metorologije William Clement Ley. Ovi oblaci nisu opasni i ne donose oborine. Uglavnom nastaju nakon “odumiranja” oluja.  Neobični oblici mammatusa nastaju prilikom spuštanja i zagrijavanja zraka. (To je suprotno od drugih vrsta oblaka koje nastaju zbog uzdizanja zraka).  Kako se zrak ne spušta jednoliko, područja s više vlage zagrijavaju se sporije te tako nastaju “vrećice kondenzacije koje kao da vise iz matičnog oblaka, pritom stvarajući zadivljujuće oblike”.

Mammatus oblaci – izvor – Wikipedia

Ove zanimljive oblake na nebu se može vidjeti tek nekoliko minuta. Prosječne su veličine oko 500 metara, ali u nakupini mogu se protezati i do nekoliko stotina kilometara.

Na internetu smo pronašli i nekoliko članaka o pojavama mammatus oblaka na hrvatskom nebu. Ukoliko nešto nismo previdjeli, posljednji članak o pojavi ovih oblaka u Hrvatskoj objavljen je  11. kolovoza 2021. Prema pisanju  portala Jutarnji.hr,  tada su se  mammatus oblaci pojavili iznad  Dalmacije. /Iva Beloša, 6. b/