Plogging – aktivnost  za one koji vole  trčanje i žele čist okoliš

0
316

Križevački ploggeri prvu utrku održali lani u listopadu

Kad smo prošli tjedan razgovarali s geologinjom Ivanom Dubravec iz Energetsko-klimatskog ureda, govoreći nam o održivosti, ona je između ostalog spomenula i termin plogging. Kako nismo znali što znači taj pojam krenuli smo u istraživanje.

Vrlo brzo otkrili smo da ploggera ima već i u Križevcima odnosno da je prva plogging utrka u Križevcima  održana lani u listopadu. Prethodnom rečenicom dio značenja pojma već smo otkrili. Dakle, plogging jest trčanje, ali ne obično trčanje već trčanje uz istovremeno prikupljanje smeća. Pojam plogging  izvedenica je od riječi i jogging i švedske riječi plocka upp (pokupiti).

Prizor s plogging utrke održane 4. 10. 2021. – Izvor – Grad Križevci

Utemljitelj plogginga nagrađen geografskim Oscarom

Ova aktivnost korisna za prirodu, ujedno je dobar način rekreacije. Uz tenisice za ovu  vrstu rekreacije  potrebne su  još samo zaštitne rukavice i vreća za smeće. Plogging je je 2016. osmislio Šveđanin Erik Ahlström. Šveđani i brojni drugi narodi u međuvremenu su popularizirali plogging, a Ahlström je  nagrađen međunarodnom nagradom Crystal Compass.  Kako piše portal 24sata ovu nagradu nazivaju i “geografski Oscar”, a njezin je moto “Sačuvaj budućnost”.  

Da bi plogging bio fizički što učinkovitiji za trkače, preporučuje se da se ploggeri prilikom skupljanja smeća spuštaju kao da rade čučanj. Na taj način potrošit će više kalorija i poboljšati rad mišića donjeg dijela tijela.  Portal Skole.hr   piše da je plogging kao trend prepoznala i aplikacija Lifesum. Oni imaju preko 25 milijuna korisnika i svojim  korisnicima  su omogućili praćenje aktivnosti tijekom plogginga. Prema prikupljenim podacima “prosječan korisnik tijekom 30 minuta plogginga potroši 288 kalorija”.

Na mrežnoj stranici Grada Križevaca pronašli smo podatak da su križevački ploggeri na prvoj utrci čistili šumu između naselja Đurđic i Trema. Staza je bila dugačka oko tri  kilometra, a u ploggingu je sudjelovalo četrdesetak trkača.  /Lara Trušček, 7.b;  fotografije preuzete s mrežne stranice Grada Križevaca/

Prizori s plogging utrke održane 4. 10. 2021. – Izvor – Grad Križevci