I naši eTwinning partneri iz Italije imaju problema s bacanjem hrane pripremljene u školskoj kuhinji

0
491

Doznali smo to na partnerskoj konferenciji na kojoj smo predstavljali naše održive projekte

 

Fatima, Yaniiragt, Alfonso, Ainara, Rosano, Georges, Alba… neka su  imena učenika iz Njemačke, Italije, Španjolske i Grčke koje smo upoznali  u četvrtak (17. 2.) na video konferenciji eTwinning projekta “Let’s Think Sustainably”.

Našli smo se kako bi se upoznali prije druženja u Njemačkoj i Brusselesu krajem travnja i predstavili neke od održivh aktivnosti koje provodimo u svojim školama. Mi smo  na konferenciji predstavili tri naše održive aktivnosti. Partnere smo upoznali s našim  aktivnostima vezanim  uz bacanje hrane pripremljene u školskoj kuhinji, projektom Škole za Afriku te aktivnosti educiranja učenika o održivosti kroz napise u školskom listu “Klinček”.

U Njemačkoj školi električnu energiju stvaraju trčanjem


Problem bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji predstavili su i kolege iz Italije. Oni su i počeli  proizvoditi povrće u školskom dvorištu. Kolege iz Italije pokazali su nam i kratki horor film iz svoje školske kuhinje.  Kolege iz Njemačke predstavile su svoju aktivnost prikupljanja namirnica za beskućnike. Predstavili su i aktivnost odlaganja plastičnih boca  te aktivnost Trash with fun, (oslikavanje kanti za otpad) te  održivo igralište. To održivo igralište je ustvari  nalik kotaču za hrčka. Trčanjem u njemu stvara se električna energija. Nadamo se da ćemo ga moći isprobati kad posjetimo školu naših partnera u gradu Sachsenheimu u Njemačkoj.

Kolege iz Španjolske predstavili su aktivnosti  podizanja svijesti o održivosti u školi te školsko istraživanje o deforestaciji, a škola iz Grčke predstavila je istraživanje o odlaganju plastičnog otpada u njihovom gradu Kalamati.

Očekujemo dobro druženje u NjemačkojNa kraju video konferencije svi sudionici konferencije imali su priliku ocijeniti predstavljene održive aktivnosti. Najviše glasova (8) dobio je projekt o bacanju hrane talijanske škole, a drugo mjesto sa 7 glasova podijelile su naša i njemačka škola za projekte – Škole za Afriku i Trash with fun.

Nakon upoznavanja svaki je tim imao priliku drugim timovima postaviti dva pitanja o svojoj zemlji. Tako smo, između ostalog, doznali da je sirtaki najpoznatiji grčki ples, a Hipokrat najpoznatiji grčki liječnik.  Od ekipe iz Italije doznali smo da pizza potječe iz Napulja i da je Torino, u kojem oni žive, bio prvi glavni grad Italije. Zapamtili smo i da se  u Njemačkoj godišnje proizvodi 6 milijuna automobila.

Različitost projekata i mogućih rješenja problema, ali i različitost nas sudionika bili su ono što smo svi uočili na ovoj videokonferenciji. Očekujemo da će ta  različitost biti poticaj za razvoj novih održivih ideja u našim sredinama te da ćemo i na našoj mobilnosti u Njemačkoj imati priliku učiti jedni od drugih. Također očekujemo  da ćemo se lijepo  družiti i zabavljati bez obzira na to što smo različiti. Priliku za druženje s učenicima iz partnerskih škola imate će Anastazija Blagaj, Josipa Đuran, Helena Črnek, Lana Kušec i Petra Kušec, koje su i sudjelovale na videokonferenciji./Petra Kušec, 8. b; foto: preslike ekrana/

Ove školske godine provodimo Erasmus+ projekt “Misli održivo” pa smo i našu glavnu temu posvetili održivosti. Naši novinari istraživali su održive i neodržive ljudske djelatnosti i ponašanja. Pišemo i o održivim aktivnostima koje provodimo u školi, a najviše smo se fokusirali na problem bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.