Prije 60 godina Ivi Andriću dodijeljena je Nobelova nagrada

0
241

Povijest Balkana puna je živopisnih i važnih ličnosti. Ivo Andrić (1892. – 1975.) rođen je u bosanskom gradu Travniku, a školovao se u raznim gradovima. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 10. prosinca 1961.

Nobelova Ivo Andrić

Njegova najpoznatija djela su:

  • Na Drini ćuprija
  • Prokleta avlija
  • Travnička kronika
  • O priči i pripovijedanju
  • Omer-paša Latas

U Srbiji je obilježen veliki jubilej – 60 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost slavnom književniku Ivi Andriću. U našoj školi, kao i u svim školama u Srbiji, nastava srpskog jezika 10. prosinca 2021. godine bila je posvećena ovom književnom velikanu. Tim povodom Narodna knjižnica u Ćićevcu priredila je izložbu knjiga Ive Andrića. Izložbu su posjetili učenici 5. i 8. razreda OŠ “Dositej Obradović” iz Ćićevca sa svojim učiteljicama Gordanom Macić i Snežanom Antić. Tim povodom razgovaramo sa Snežanom Antić.

Kako biste opisali ovu izložbu?

Izložba je organizirana u holu knjižnice kako bi posjetitelji mogli vidjeti koja sve djela ovog slavnog književnika posjeduje naša knjižnica. Kako bi mogli uzeti svaku knjigu, otvoriti je, pa čak i sjesti i pročitati odlomak. Knjige su bile tematski raspoređene. Naši su se učenici uglavnom zadržavali uz stolove na kojima su  bile izložene knjige uvrštene u školsku lektiru. Ukratko sam predstavila svaku od knjiga i naglasila  u kojem razredu  osnovne ili srednje škole  su planirani  za  čitanje i analizu.

Što vam se najviše svidjelo na izložbi Andrićevih knjiga?

Najdraže mi je što sam ovu izložbu posjetila s učenicima mog razreda 5/2. Drago mi je da pokazuju interes za knjige i čitanje. Učenici su pozorno slušali sve što su knjižničari govorili o djelu Ive Andrića i Nobelovoj nagradi.

Koji vam se od njegovih romana najviše sviđa?

Vjerojatno očekujete da ću reći Na Drini ćuprija, roman za koji je dobio Nobelovu nagradu. Da sviđa mi se taj roman, ali moje mišljenje je nebitno nakon priznanja koje je dobio prije 60 godina za to djelo. Još jedan njegov roman jako mi se sviđa. To je Prokleta avlija. Nedavno sam ga ponovno pročitala.  Kompozicija romana i životna filozofija glavnih likova tog romana uvijek me uvijek iznova očaraju.

Čega se najviše sjećate?

Posjet mostu iz Andrićevog romana. Kao studentica posjetila sam Višegrad. Kad sam zakoračila na taj  veličanstveni kameni most, imala  sam dojam da sam uronila u Andrićev roman i da su sa mnom na mostu svi likovi iz romana. U potpunosti sam osjetila  atmosferu života u bosanskom gradu.

Imate li kakvu preporuku za čitatelje?

Koju god priču ili roman Ive Andrića pročitate, obogatit ćete svoje misli i dušu. Uživajte u priči majstora pripovijedanja. /Vojin Paunović/

Izvorni članak objavljen je u školskim digitalnom listu Đačka iskra