Učenicima drugog i trećeg razreda održana predavanja o problemu bacanja hrane

0
285
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neki kažu da radimo uzaludan posao, ali vrijedi pokušati jer nije održivo bacati toliko kvalitetne hrane

Učenici drugog i trećeg razreda jučer su obećali da će ubuduće makar probati svako jelo pripremljeno u školskoj kuhinji. Dok su gledali fotografije hamburgera i pomfirta znali su da je to brza i  nezdrava hrana i da djeca koja imaju prekomjerenu težinu često jedu takvu hranu. Prema onom što su rekli svjesni su i da je hrana koja se priprema u našoj školskoj kuhinji zdravija od brze hrane.  Rekli su i da “teta kuharica” nije sretna kad vidi koliko hrane bace, a znali su reći i koliko njihovi roditelji mjesečno plate za školsku kuhinju.

Predavanje o problemu bacanja hrane u trećem razredu

Nakon razgovora o problemu bacanja hrane  predstavljena im je tuna i njene vrijednosti u prehrani. Tuna im je predstavljena zato što je uočeno da učenici naše škole  bacaju znatne količine jela pripremljenih na bazi ove plave ribe.

O tuni – slajd iz prezentacije

Predavanje je odžano  na prijedlog Vijeća učenika, kao i nadavni sastanak Vijeća roditelja. Ovih dana na temu bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji trebali bi se održati i roditeljski sastanci u svim razredima naše škole, a predstavnici Vijeća učenika nastavit će održavati predavanja učenicima.

Hoće li sve te aktivnosti utjecati na promjene ponašanja učenika  u odnosu na hranu pripremljenu u školskoj kuhinji vidjet ćemo narednih mjeseci. Do nas dolaze različiti komentari da je to što pokušavamo uzaludan posao.  No, u ime Vijeća učenika želim reći da vrijedi pokušati jer doista nije održivo bacati toliko kvalitetne hrane. U te se obroke ulaže novac, trud i vrijeme i zato vrijedi pokušati mijenati stvari. /Petra Kušec, predsjednica Vijeća učenika; foto: S. L./

Predsjednica Vijeća učenika Petra Kušec održala je predavanje o problemu bacanja hrane učenicima drugog i trećeg razreda

Ove školske godine provodimo Erasmus+ projekt “Misli održivo” pa smo i našu glavnu temu posvetili održivosti. Naši novinari istraživali su održive i neodržive ljudske djelatnosti i ponašanja. Pišemo i o održivim aktivnostima koje provodimo u školi, a najviše smo se fokusirali na problem bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.