Kroz igru sličnu kartanju osmaši učili o vrijednostima EU

0
355
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igra je bila poput kartanja, ali umjesto aseva, kraljeva i dama  skupljali smo slobodu, solidarnost, vladavinu prava, jednakost, toleranciju, poštovanje ljudskih prava i poštovanje ljudskog dostojanstva. Naime, tako su se zvale kartice koje smo mi osmaši na satu razredne zajednice dobili za naše “kartanje” na temu  vrijednosti Europske unije.

Svaka od spomenutih kartica bila je u nekoj boji, a da bismo dobili željenu karticu morali smo točno odgovoriti na neko od 32 pitanja o vrijednostima Europske unije. “Kartajući” se naučili smo da  solidarnost  u EU, između ostalog, podrazumijeva i da manje bogate regije EU-a primaju dodatnu financijsku potporu. Naučili smo da jednakost u EU podrazumijeva i da građani koji studiraju u drugoj državi članici plaćaju iste školarine kao i studenti iz te zemlje.

Radionica o EU vrijednostima u 8.b održana je 2. veljače 2022.

EU se protivi  govoru mržnje na temelju rase, spola, vjere ili nacionalnosti

Naučili smo da sloboda podrazumijeva i to da stanovnici EU mogu izražavati svoje mišljenje bez straha od zatvora. No, nije dopušten govor mržnje kojim se poziva na nanošenje štete drugim pojedincima ili skupinama. S kartice vladavina prava doznali smo da u EU sve žrtve i osumnjičenici imaju pravo na pošteno suđenje u EU-u te da se svi osumnjičenici smatraju  nevinima dok im se na sudu ne dokaže krivnja.

Radionica o EU vrijednostima u 8. a održana je 17. siječnja 2022.

Skupljajući kartice poštovanje ljudskih prava naučili smo da se sve države članice EU-a moraju  boriti protiv govora mržnje na temelju rase, spola, vjere ili nacionalnosti. S jedne od kartica pod nazivom poštovanje ljudskog dostojanstva doznali smo da su dječji rad, ropstvo i iskorištavanje radne snage zabranjeni u EU-u.

Ovaj “kartaški” sat razredne zajednice održali smo u sklopu našeg Erasmus+ projekta “Misli održivo”. Pri završetku projekta petero osmaša trebalo bi posjetiti  Europski parlament. /Laura Ivšak, 8.a; foto: S. L./