Kupovina rabljene odjeće u second hand trgovinama sve popularnija

0
359

Misli održivo – briga za naš planet jedan je od razloga zašto kupovati rabljeno

Kupovina rabljene odjeće u second hand trgovinama sve je popularniji trend u Hrvatskoj i svijetu, ali u našem 8. a ovaj trend još nije prihvaćen. Od 6 anketiranih učenica koje su danas bile u školi, samo jedna učenica je navela da je imala iskustva s kupovinom odjeće u second hand trgovinama. Navela je i da je bila zadovoljna kupovinom.

Zadovoljnih kupaca rabljene odjeće u svijetu je izgleda sve više jer tržište rabljenom odjećom buja.  Prema pisanju  portala Elle nedavna istraživanja pokazuju kako tržište rabljenom odjećom raste 21 puta brže od prodaje nove odjeće. Oni iznose i predviđanje da bi trgovanje rabljenom odjećom u slijedećih 10 godina moglo nadamšiti prodaju ostvarenu u trgovinama brze mode (izraz za masovnu modu – neki od poznatijih brandova brze mode su Zara, H&M, UNIQLO, GAP, Forever 21 i Topshop).

Izvor – SB plus

Osim second hand trgovina u kojima se uživo može tražiti i isprobavati odjeća koja više nije nova, ali je i dalje u dobrom stanju, sve popularnije postaju i online second hand trgovine. Neke od njih bave se prodajom dizajnerske odjeće. Elle navodi da je Vestiaire Collective  pionir u takvom poslu. Počeli su djelovati 2009. u Parizu, a sada svoje podružnice za prodaju luksuznih odjevnih komada imaju u Londonu, New Yorku, Milanu, Berlinu i Hong Kongu. Na njihovoj platformi ima 9 milijuna članova, a svaki tjedan u ponudi je novih 40.000 komada rabljenih luksuznih odjevnih predmeta, ali i torbica, cipela i satova.

Postoje još mnogo second hand platformi za kupnju i prodaju luksuzne robe, a mi ćemo izdvojiti  još The RealReal, američku platofrmu pokrenutu 2011. Oni su vrlo pouzdani jer imaju tim koji procjenuje autentičnost (izvornost) svakog pojedinog komada.

Izvor – The Busines Journals

Osim online platformi za kupnju luksuzne rabljene odjeće postoji još mnoštvo onih koji se bave prodajom brze mode. No, počele su se otvarati i trgovine koje se bave prodajom rabljenog namještaja i drugih stvari za uređenje doma. Kako to piše portal Jutarnji prvi takav dućan je krajem 2020, otvorila je Ikea u Švedskoj.

U second hand trgovinama kupuju oni koji žele uštedjeti na trošku za odjeću, oni koji žele biti originalni, ali i sve više onih koji misle o održivosti. Među njima sve je više mladih koji su svjesni neodrživosti ovakve situacije s modom. Naime, modna industrija je jedan od najvećih zagađivača na svijetu te se kupovinom second hand odjeće pomaže očuvanju našeg planeta. /Nela Šantatić, 8. a; fotografije preuzete s interneta/

Izvor – Zelenjak doo

Jeste li znali?

  • Prosječna odrasla Amerikanka 1960. kupila je manje od 25 odjevnih predmeta, a prosječno američko kućanstvo te je godine potrošilo više od 10 posto prihoda na odjeću i obuću.
  • Danas prosječni Amerikanac svake godine kupi oko 70 komada odjeće, ali na odjeću troši manje od 3,5 posto svog proračuna.
  • Vjerojatnije je da ćemo baciti jeftinu, trendovsku odjeću nego skuplje, bezvremenske komade.
  • Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), u 2017. stvoreno je 16,91 milijuna tona tekstilnog otpada, od čega je reciklirano samo 2,6 milijuna tona.
  • Prema zakladi Ellen MacArthur, modna industrija je odgovorna za 10% globalnih emisija CO2 (ugljičnog dioksida) svake godine. To je više od svih međunarodnih letova i pomorskog brodarstva zajedno. / Izvor – https://hr.savpj.org/