HomeStilMikecova punk frizura Vukojevićeva je kreacija

Mikecova punk frizura Vukojevićeva je kreacija

Gel frizure

MIKECOVA PUNK FRIZURA VUKOJEVIĆEVA JE KREACIJA

Punkeri sviraju energičnu glazbu,  jednostavnih melodija i snažnih ritmova

Davor Mikec
Davor Mikec

S novom frizurom u punk stilu, u petak (13.12.)  u školi  se pojavio osmaš Davor Mikec. Ovakva frizura dosad nije viđena u našoj školi, a kako smo doznali od Mikeca, frizuru populariziraju bivši učenici naše škole.

Naime, Mikeca je ošišao Luka Vukojić, naš bivši učenik, a sada učenik trećeg razreda strojobravarskog usmjerenja  SŠ “Ivan Seljanec” u Križevcima. Vukojić također ima takvu frizuru, a njegov je frizer bio Matej Novak, sadašnji učenik prvog razreda sportskog usmjerenja koprivničke Gimnazije “Fran Galović”.

Nismo uspjeli doznati tko je zaslužan za Novakovu frizuru, ali smo od Mikeca doznali da njegovi roditelji nisu bili baš sretni kad su ga ugledali s novom frizurom. No, u školi je zamijećen i svi ga, poput nas, ispitataju tko ga je šišao.

Mikec nam je rekao kako zna da je njegova frizura punkerska, no o punk modi i muzici nije nam baš puno toga rekao, zato smo se mi potrudili i istražili što je karakteristično za punk pokret.

Kultne punk grupe: Seks Pistols, Ramones i The Clash

Dakle, punk je pokret mladih čije je zlatno doba bilo od sredine do kraja sedamdesetih, a najviše je bio razvijen u SAD-u i Velikoj Britaniji. Vezan je uz podvrstu rock glazbe tzv. punk glazbu. To je energična glazba, jednostavnih melodija i snažnih ritmova, za koju kažu da je svojevrstan povratak rocku iz ranih 60-tih godina.

Najpoznatiji i najutjecajniji predstavnici punka bili su grupe Ramones, Sex Pistols i The Clash. Na našim prostorima u to doba najpopularnije punk grupe bile su Pankrti (Slovenija), te Parafi i Termiti (hrvatske grupe).

Punk pokret nastaje kao reakcija mladih protiv tadašnjih društvenih normi, posebice materijalizma. Svoje viđenje društvenih problema prenose i u tekstove pjesama. Tekstovi su često pesimistični, a odlikuju ih motivi suprotstavljanja društvenim institucijama, nezadovoljstva, gnjeva, agresije i antiromatičnog pristupa ljubavi. U to vrijeme osnivaju se brojne grupe, bez obzira na glazbeni talent ili obrazovanje, jer je naglasak kao i u ranom rocku bio izraziti bunt i vlastiti stav kroz glazbu, koja nužno ne mora biti tehnički savršeno izvedena.

Ziherice, zakovice i poderana odjeća

Punk pokret osim glazbe ima i karakterističnu modu. Težilo se biti što drugačiji od drugih, pa poklonici punka često odjeću izrađuju sami, ili je prerađuju od starih odjevnih predmeta, npr. majice namjerno poderu i spoje ih zihericama. Kako piše portal zanosna.com, u tom stilu odijevanja često je i spajanje naizgled nespojivih komada poput suknje od tila, te poderane stare majice i vojničkih čizama. Često se nose i uske karirane hlače, što je u trendu i ove sezone. Odjeću punkeri osim zihericama ukrašavaju, zakovicama i šiljcima, a lice i tijelo tetovažama i tzv. piercingom (u probušeni dio dijela umeću se različite vrste nakita).

punks760it

Frizure s puno laka i gela

Uz neobičnu odjeću i frizure su poprimile neobične oblike. Česte su frizure s posve izbrijanom glavom s obje strane, a na vrhu bujna kosa, uzdignuta s puno gela ili laka. Posebno je popularna bila irokez frizura. Obilježja te frizure su visoko uzdignuti ušiljeni pramenovi na vrhu glave, ponekad obojeni u jarke boje. Osobito su popularne plave, crvene, zelene i žute irokeze.

Slavna irokez frizura, kako to piše portal teen385.com, porijeklo vuče od Indijanaca iz plemena Mohawk, koji su pripadali savezu plemena pod nazivom Irokezi. Njihovi ratnici brijali su glave da bi zastrašili protivnike, a pramenove su ostavljali samo na sredini. Takva frizura simbolizirala je pobunu i otpor prema onima koji su ih ponižavali uzimajući od poraženih ratnika njihov skalp. /Nikolina Ranilović, 7.b; fotografije: Jasmina Funtak, 5.b i preuzeto s inetrneta/

 

Japanac ima najvišu irokez frizuru
Japanese fashion designer Kazuhiro Watanabe, who holds the world record for the "Tallest Mohawk," poses for a photographer at a media event in New York

U Guinnesovoj knjizi rekorda za 2013. godinu zabilježen je i rekord Japanca Kazuhira Watanabea. On je u knjigu rekorda dospio kao vlasnik najviše irokez frizure na svijetu.

Njegova je ireokeza visoka 113,5 centimetara, a da bi je uredio potrebne su mu čak 3 bočice laka.

 

Must Read