Za LEGO movie trebalo više od 15 milijuna kockica

0
584

Magdalena Valaško od LEGO kockica gradi automobile, avione….

Jedna sam od onih koja smatra da  LEGO kockice nisu samo za klince. Igram se s njima od svoje treće godine, ali volim se i sada igrati s njima. Svojoj mlađoj braći i sestri pridružim se  barem jednom ili dva puta tjedno  kad se igraju s legicama.  LEGO kocke nam kupuje mama jer misli da one potiču kreativnosti. Ljubav prema ovim kockicama, od kojih se uz malo mašte doista može napraviti svašta, potaknula me i na malo istraživanje o povijesti legica .

Porsche od LEGO kockicaizvor Flickr

Za početak objasnit ću zašto se ove kockice zovu baš LEGO. Ta je riječ kombinacija dviju danskih riječi leg i godt što znači – lijepo se igraj. Ime je 1934. osmislio Ole Kirk Kristiansen, vlasnik radionice za izradu drvenih igračaka. Od 1949. u tvornici obitelj Kristiansen u  danskom gradiću Billundu započinje proizvodnja plastičnih kockica. Kockice kakve se danas koriste, prema pisanju Večernjeg lista patentirane su 1958.  LEGO kockice posebno po tome što su šuplje i imaju cjevaste “gumbiće” koji omogućuju lako sastavljanje i rastavljanje.

Hrvatsko narodno kazalište od lego kockica – rad Davorke Petračić iz 2010.

Najveći set legica sastojao se od čak 5.922 kockica. Taj je set bio,  kako to piše portal 24sata namijenjen izgradnji replike čuvene indijske građevine Taj Mahal.  Još veći broj kockica, čak 3,3 milijuna njih,  u kuću stvarne veličine ugradio je  Britanac James May. Kuću u kojoj su čak i tuš  i wc bili od kockica i njima se moglo koristiti, izgradio je 2009. May i dobrovoljci koji su mu pomagali izgraditi kuću  bili su jako žalosni kad su je morali srušiti. Pronašla sam i podatak da je za animirani film Lego movie iz 2014. potrošeno je više od 15 milijuna kockica.

Kuća od LEGO kocki Britanca Jamese Maya sagrađena je i srušena 2009. – izvor Wikimedia Commons

Lego kockice su vrlo dugotrajne i s njima se može igrati godinama, a da su i dobro ulaganje govore podatci  koje sam pronašla u članku na portalu Danica. Cijena setovima Lego kockica čija je proizvodnja prestala, kasnije se preko interneta prodaju nekoliko puta skuplje. Danica u svom članku prenosi podatke britanskog portala Telegraph. Britanci su  istražili  da je najveći rast cijena imao set legica od kojih se može izgraditi replika hotela Café Corner. Taj se set 2007. prodavao po 90 funti, a kad se prestao proizvoditi cijena mu je skočila na 2100 funti. Zato neki kupuju LEGO setove i ne otvaraju ih već čekaju da im narastu cijene.

Taj Mahal od LEGO kockiga- izvor Mall.hr

Cijeneći kreativnost LEGO kockica nabavljaju ih i knjižnice. U jednom članku Gradske knjižnice Vukovar  pronašla sam podatak da je kod njih održano natjecanje u gradnji knjižnice od LEGO kockica. Mogućnosti LEGO kockica koristi i Hrvatski robotički savez. Oni su već 5 godina uključeni u svjetsko natjecanje FIRST LEGO League. To se natjecanje u svijetu održava već 20 godina, a u gradnji robota od legica  natječu se ekipe iz 110 zemalja.  /Magdalena Valaško, 6. b; foto: Katarina Valaško; preuzeto s interneta/

Magdalena Valaško – obožava LEGO kocke