HomePredstavljamoMladi američki heroj Michael Platt peče kolače i poklanja ih gladnima

Mladi američki heroj Michael Platt peče kolače i poklanja ih gladnima

Zaklada Barron svake godine s 10.000 dolara nagrađuje 25 mladih koji rade u korist zajednice

Michaell Plat – dobitnik nagrade Young Heros – izvor CBS News

Američka zaklada Barron od 2001. godine s 10.000 dolara nagrađuje  mlade do 18 godina koji rade u korist zajednice te imaju utjecaj na mlade. Michael Platt (16) iz iz američke države Maryland bio je 2021. jedan od 25 nagrađenih.

Među Young heros (mlade heroje), kako nazivaju nagradu i nagrađene, Platt je uvršten jer je  svoju ljubav prema izradi slastica iskoristio da bi pomogao ljudima u potrebi. Pečenje kolača zavolio je nakon što mu je s 9 godina dijagnosticirana  epilepsija. Liječnici su njegovim roditeljima tada preporučili da se manje bavi sportom i otad se počeo sve više interesirati za pečenje kolača. Već s 11 godina odlučio je pomagati i zalagati se za rješavanje problema gladi.  Kolače koje je ispekao poklanjao je djeci koja su zbog obiteljskog nasilja smještena u skloništa.

Michael Platt – izvor Shollastic Action

Počeo je kreirati i vlastite recepte za kolače, a jednom mjesečno  jedan originalni recept posvećuje borcima za slobodu i demokraciju. Među ostalim kreirao je i kolače  posvećene Martinu Lutheru Kingu i Malali Yousafzai, dobitnicima Nobelove nagrade za mir. Na svom Instagram profilu pratiteljima govori i o doprinosu borca za slobodu kojima je posvetio svoj kolač.

Mladi chef i prodaje svoje kolače, ali za svaki kolač koji proda, jedan donira gladnima.  Ta mu je ideja pala na pamet kad je kupio tenisice “One for One”. Taj brand  za svaki prodani model tenisica donira jedan par djeci u siromašnim zemljama “trećeg svijeta”.

Platt je i osnovao udrugu P.L.L.A.T.E. (Moć, ljubav, učenje, i pristup svima). Ovaj mladi heroj trudi se svoje umijeće prenijeti drugima na radionicama pečenja kolače te potiče i organizira prikupljanje novca za nacionalnu neprofitnu organizaciju No Kid Hungry (Nema gladne djece). /Laura Ivšak, 8.b; fotografije preuzete s inerneta/

Michael Plat vodi i radionice pečenja kolača – izvor PressReader

Must Read