Leo Pečnik – mobiteli su u mojoj školi u Njemačkoj zabranjeni i pod odmorom

0
680

Svaki dan sat njemačkog započinju zajedničkim čitanjem neke knjige

Leo Pečnik pred svojom novom školom u gradu Plattlingu

 -U mom razredu ima nas 18, a dolazimo iz 5 država. Najviše je Nijemaca, ali imamo i dva dječaka iz Rusije, jednog s Kosova te jednu djevojčicu iz Poljske i svi se dobro slažemo. Nema nikakvog zadirkivanja zato što je netko druge nacionalnosti i nema nikakvog nasilja – to nam je jučer putem aplikacije Google Meet rekao naš bivši učenik Leo Pečnik. On od srpnja prošle godine sa svojom svojom obitelji živi u Njemačkoj u gradu Plattlingu gdje pohađa Mittelschule. To je škola u kojoj se obrazuju učenici od 5. do 10. razreda, dok oni mlađi kao njegova braća Partick i Ella pohađaju tzv. Grundschule.  

Ove školske godine u šestom razredu Leo ima 11 predmeta. Neki su posve drugačiji nego u Hrvatskoj. Predmet Werken und Gestalten je prema Leovom mišljenju kombinacija likovnog i tehničkog. Predmet koji se zove  Gesellschaftslehre kombinacija je geografije, povijesti i politike i ekonomije, a predmet Naturwissenschaften  uključuje prirodu, biologiju i kemiju. Jednom tjedno ima i nešto slično domaćinstvu. Taj predmet naziva se Wirtschaft und Beruf. Do sada su na tom predmetu učili o  korištenju uređaja u domaćinstvu, npr. pegle, stroja za pranje rublja, perilice za posuđe….

Uz spomenute predmeta Leo još ima tjelesni, vjeronauk, informatiku, glazbeni te engleski i njemački. Engleskog ima 4 sata tjedno, a njemačkog čak 7 sati tjedno. Svaki sat kao i kod nas  traje 45 minuta. Neki učitelji predaju im čak i po 4 predmeta, a njegova razrednica predaje im njemački i matematiku.

Jedinica najbolja ocjena, a šestica najgora

Zanimljivo je napomenuti da svaki dan sat njemačkog započinju čitanjem knjige koju je preporučila učiteljica. –  Čitamo po petnaestak minuta.  Jedan učenik čita naglas, a mi svi pratimo ga u svojim knjigama. Dijelove te knjige čitamo i kod kuće te svaki dan o pročitanim dijelovima pišemo  bilješke na listiće koje nam je dala učiteljica. Sve listiće na kraju spojimo u jedan blok i predajmo učiteljici – rekao nam je Leo.

Osim drugačijeg načina čitanja lektire, u Leovoj novoj školi drugačije je i to što nastavu imaju samo u jednoj smjeni. Sve dane osim utorka nastava je gotova do 13 sati. Utorkom kad ima 8 sati, nastava završava u 15.15. Drugačiji u njemačkim školama je i  sistem ocjenjivanja. Tamo je jedinica je najbolja ocjena, a šestica najlošija.

Leo je zadovoljan je što nema puno zadaće. Uglavnom zadaću dobivaju iz matematike i engleskog. Spomenuo nam je i da radne bilježnice imaju samo iz engleskog i imaju samo tiskane udžbenike. Informatiku imaju samo jedan sat tjedno  u informatičkoj učionici gdje svaki učenik ima svoje računalo. Tablete nemaju i osim na satu informatike  ne služe se računalima. Mobiteli su u školi strogo zabranjeni. Njima se ne smiju služiti niti pod odmorima, niti je njima dozvoljeno bilo kakvo fotografiranje u školi.  

Leo, Patrick i Ella Pečnik

Pri kraju razgovora Lea smo pitali i gdje mu je ljepše. – Na to mi je pitanje zasad teško odgovoriti. No, mogu reći da mi je drago što sam upoznao nove prijatelje, ali žao mi je zbog onih prijatelja s kojima se više ne družim – rekao nam je Leo, napomenuvši da pozdravlja sve učenike svog 6. b. /Iva Beloša, 6. b; foto: Sanja Pečnik/

S Leom Pečnikom razgovarala je novinarka Iva Beloša
Grad Plattling